Spis treści
- Ser koryciński we włoskiej odsłonie
- Sałatka francuska z serem produkowanym na Podlasiu
- Ser koryciński po czesku?
- Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi
Ser koryciński to przysmak ceniony wśród wielu amatorów nabiału. Podstawą jego produkcji jest krowie mleko. Co ważne, producent zrezygnował ze stosowania podpuszczki (enzymu pozyskiwanego z mielonych żołądków cielęcych, która umożliwia przekształcenie mleka w ser), na rzecz koagulantu mikrobiologicznego. Koryciński ser świetnie sprawdza się zarówno w roli dodatku do kanapek, ale też jako składnik wielu wykwintnych potraw. Jego smak doskonale współgra z daniami kuchni włoskiej, francuskiej, a nawet czeskiej.
Ser koryciński we włoskiej odsłonie
Kuchnia włoska podbiła kubki smakowe ludzi zamieszkujących wszystkie kontynenty. Pizzerie cieszą się ogromną popularnością, a makarony podawane w towarzystwie oregano i pomidorów są doceniane nawet przez najwytrawniejszych smakoszy. Ekspansja włoskiej sztuki kulinarnej zatoczyła tak szerokie kręgi, że jej tradycyjne przepisy są jednymi z najczęściej modyfikowanych przez kucharzy z innych zakątków świata. Istnieje wiele dowodów na to, że eksperymenty dają naprawdę świetne efekty — pizza amerykańska w znaczący sposób różni się od oryginału, a jednak jest wybierana przez konsumentów równie często. Warto więc zadać sobie pytanie o to, jaki rezultat osiągniemy, jeśli wzbogacimy włoski przepis dodatkiem w postaci sera korycińskiego.
Ser koryciński o delikatnym, śmietankowym smaku to świetny wybór, jeśli chodzi o pizzę i zapiekanki. Sery produkowane na Podlasiu nie są poddawane pasteryzacji, dzięki czemu zachowują one większość swoich walorów smakowych, doskonale się topią i zachwycają konsumentów. Jeśli do naszej włoskiej pizzy dodamy odrobinę rukoli, szynki szwarcwaldzkiej i świeże pomidory koktajlowe, a po wypieku całość oblejemy niewielką ilością oliwy z oliwek, otrzymamy niezwykle wykwintne danie.
Z kolei ser z suszonymi pomidorami znakomicie uzupełni przepis na włoskie Cacio e pepe, czyli makaron podawany z serem i pieprzem. Danie jest niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu. Aby je ugotować, wystarczy:
- makaron spaghetti lub bucatini,
- 2 duże łyżki masła,
- 2 łyżeczki pieprzu (ważne, aby był świeżo zmielony),
- pół kubka startego parmezanu,
- 3/4 kubka startego sera korycińskiego z dodatkiem suszonych pomidorów.
Makaron gotujemy wedle przepisu umieszczonego na opakowaniu, a następnie dodajemy do niego wszystkie dodatki i całość mieszamy. To wszystko!
Sałatka francuska z serem produkowanym na Podlasiu
Francja kojarzona jest głównie z serem pleśniowym, jednak jego smak nie zawsze trafia w gusta wszystkich Polaków. Wielu uważa go za zbyt intensywny lub nad wyraz odważny i dominujący. Warto więc puścić wodze kulinarnej wyobraźni i nieco zmodyfikować skład francuskiej sałatki np. poprzez zastąpienie sera pleśniowego korycińskim. Ciekawą opcją wydaje się użycie następujących produktów:
- ser koryciński z ulubionym dodatkiem (np. czarnuszką, lubczykiem lub gorczycą),
- czerwona cebula,
- czarne oliwki,
- sałata lodowa,
- pomidorki koktajlowe,
- fioletowe winogrona,
- oliwa z oliwek.
Wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach mieszamy ze sobą i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie oddajemy się przyjemności jedzenia.
Ser koryciński po czesku?
Smažený sýr, czyli smażony ser to jedno z najbardziej lubianych dań w Czechach oraz na Słowacji. Potrawa jest niezwykle prosta w przygotowaniu — wystarczy obtoczyć kawałek sera w panierce, a następnie usmażyć go na głębokim ogniu. Najczęściej podaje się danie w towarzystwie ziemniaków z wody lub frytek oraz sosu jogurtowego. Nie trzeba być dietetykiem, aby spostrzec, iż smažený sýr nie należy do lekkostrawnych posiłków, ale mimo to jego popularność pozostaje ogromna. Co więcej, podobne przepisy można odnaleźć również w innych krajach — np. w Wietnamie smażony ser jest podstawą, jeśli chodzi o street food.
Ser koryciński świetnie sprawdzi się jako podstawowy składnik tego dania. W restauracjach wykorzystują do tego najtańsze gatunki sera, przez co danie znacząco traci walory smakowe. Właśnie dlatego warto smażony ser przyrządzić samodzielnie.
Ser koryciński cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem wśród konsumentów. Jest wybieramy przez wzgląd na wysoką jakość oraz bogaty asortyment, jeśli chodzi o dodatki smakowe. Dbamy, aby oferta trafiała w gust każdego klienta. Znajdują się w niej zarówno sery wzbogacone o łagodne dodatki, jak czarnuszka i rozmaryn, jak i te nieco bardziej pikantne, np. papryka i zielony pieprz.
Warto przeczytać: Koryciński ser – jakie dobrać do niego wino
Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi
Czym charakteryzuje się ser koryciński?
Ser koryciński wyróżnia się śmietankowym smakiem i jest produkowany z niepasteryzowanego mleka na Podlasiu. Nie stosuje się do niego podpuszczki zwierzęcej, lecz koagulant mikrobiologiczny.
Jak wykorzystać ser koryciński we włoskiej kuchni?
Ser ten doskonale komponuje się z pizzą, zapiekankami i makaronami, dzięki swojej zdolności do doskonałego topienia się i delikatnemu, śmietankowemu smakowi.
Jaka sałatka francuska najlepiej komponuje się z serem korycińskim?
Zamiast tradycyjnego sera pleśniowego, w sałatce francuskiej świetnie sprawdzi się ser koryciński z dodatkami takimi jak czarnuszka czy lubczyk.
Czy ser koryciński może być używany w czeskich przepisach?
Tak, ser koryciński jest idealny jako składnik smažený sýr – popularnego czeskiego dania, gdzie ser obtacza się w panierce i smaży.
Jakie są najpopularniejsze dodatki do sera korycińskiego?
Do sera korycińskiego najczęściej dodaje się czarnuszkę, rozmaryn, suszone pomidory, a także pikantniejsze dodatki jak papryka czy zielony pieprz.