

Pyszny i zdrowy ser koryciński to inspirowany lokalną tradycją wyrób, który jest znakomitym dodatkiem do kanapek, sałatek i wielu potraw. Sprawdzi się także w roli głównego bohatera na desce serów. Wzbogaci ją nie tylko smakiem, ale także pod względem estetycznym. Sery korycińskie z dodatkami świetnie smakują i ciekawie wyglądają. Jeśli zastanawiasz się nad tym, gdzie kupić ser koryciński by mieć pewność, że zyskujesz wysokiej jakości wyrób, postaw na lokalnych producentów, którzy kultywują tradycję kulinarną.
Sprawdź, gdzie kupić ser koryciński bez sztucznych dodatków
Warto zaufać producentowi, który swoją działalność opiera na poszanowaniu dawnych tradycji, dbałości o naturalność, bogactwo smaku oraz wartości odżywcze produktów czy potraw. Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, jak zgubny wpływ na naszą kondycję mają produkty ze sklepowych półek, które są ekologiczne tylko z nazwy, dlatego lokalni tradycyjni serowarzy cieszą się niesłabnącym uznaniem i zaufaniem.
Ceniąc nieprzetworzoną żywność z dobrych lokalnych składników możesz wybrać ser koryciński jako zdrową i smaczną wersję sera podpuszczkowego. Jest to lokalna odmiana sera żółtego dojrzewającego. Jeśli szukasz producenta, który unika przetworzonych składników, konserwantów oraz polepszaczy, wybierz oczywiście lokalną firmę z okolic Korycina. Pyszne sery możesz zamówić online, więc nie musisz nawet odwiedzać tego regionu, gdy mieszkasz daleko.
Sery korycińskie mają wielu fanów zarówno w Polsce, jak i za granicą. A to dlatego, że są one przygotowywane z pasji do lokalnej tradycji. Do wyboru masz wiele rodzajów sera korycińskiego, wzbogaconego różnymi dodatkami. Dostępnych jest wiele opcji smakowych: od delikatnych, aż po wyraziste i pikantne.
Zakupy stacjonarne lub online
Produkty z etykietką typu „ser swojski” czy „ser regionalny” można spotkać w wielu punktach sprzedaży, lecz tak jak w przypadku oscypków trafić możesz na mniej lub bardziej udane imitacje, tak również sery korycińskie bywają podrabiane. Ochroną przed zakupem imitacji jest odpowiednia certyfikacja.
- Koryciński ser swojski wpisany został w 2005 roku na listę produktów tradycyjnych – to lista Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, powszechnie uznana i aprobowana. Jest wiarygodnym źródłem informacji o lokalnych producentach.
- Od 2012 roku nazwa “ser koryciński swojski” jest zastrzeżona w całej Unii Europejskiej – mogą jej używać wyłącznie producenci, którzy faktycznie tworzą taki właśnie ser w gminie Korycin, Suchowola oraz Janów, według odpowiedniej receptury.
Gdy masz wątpliwości, gdzie kupić ser koryciński, zawsze możesz zapytać producenta lub sprzedawcę o zgodność nazwy produktu z odgórnymi wytycznymi. To ważne, ponieważ oczywistym jest, że przy ograniczonej produkcji nie byłoby możliwości zapełnią półek hipermarketów i wielu innych stoisk prawdziwymi serami z lokalnych manufaktur.
Dobry producent lokalnych serów
Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić ser koryciński, odwiedź stronę regionalnego producenta, który stosuje wyłącznie wysokiej jakości składniki. Ser koryciński powstający z mleka od własnych krów jest produktem, w którym nie znajdziesz sztucznych konserwantów, barwników, ani polepszaczy. Jedynym składnikiem konserwującym jest sól – stosowana od dawna jako tradycyjny środek, pozwalający przedłużyć trwałość żywności. Prawdziwe sery korycińskie powstają z zamiłowania do kulinarnej tradycji.