Sery dojrzewające – dla smaku i dla zdrowia!

Spis treści


Nikogo nie trzeba specjalnie przekonywać do tego, że deska serów dojrzewających, podana do wina lub na spotkaniu przy piwie, jest dobrym pomysłem. To mądre rozwiązanie nie tylko ze względów smakowych, ale i zdrowotnych. Sery są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia i białka, ich skład wpływa również pozytywnie na naszą florę bakteryjną. A jak wiadomo, ma ona ogromne znaczenie nie tylko dla trawienia, ale i dla odporności. W tym kontekście szczególnie ważne są sery długo dojrzewające, czyli takie, które potrzebują sporo czasu, by osiągnąć pełnię swych walorów smakowych oraz odżywczych.

Długo dojrzewające sery – do czego pasują?

Ta wyrafinowana przekąska nie potrzebuje specjalnego towarzystwa na talerzu, gdyż sama w sobie smakuje po prostu świetnie. Na rynku można znaleźć sporo gatunków:

  • pokrytych szlachetną pleśnią,
  • odmiany twarde,
  • odmiany półtwarde
  • dojrzewające przy udziale bakterii.

Sery dojrzewające to propozycja na wiele różnych okazji. Smak można podkreślić orzechami czy owocami, pierwsze skojarzenie to oczywiście winogrona. Świetnie sprawdza się też dodatek konfitur owocowych, np. z żurawiny lub z czarnej porzeczki. Produkt o wyrazistym smaku i aromacie idealnie będzie pasował na eleganckie przyjęcie. Dobrym pomysłem jest też dodawanie serów dojrzewających do sałatek – będą stanowić naprawdę wyrazisty akcent smakowy, nadadzą też sałatce ciekawy wygląd.

Podawanie serów podczas przyjęć z alkoholem to nie tylko elegancki zwyczaj, mający na celu zaspokojenie apetytu. Sery, ze względu na wysoką zawartość cennych minerałów i witamin, zapobiegną ich nadmiernej utracie podczas spożywania alkoholu. Warto zatem postawić na tę zdrową przekąskę.

wędzony ser z przyprawami z korycina

Warto jeść sery dojrzewające

Proces ich powstawania to nie tylko produkcja. Serowarstwo to prawdziwa sztuka! Ser pozostawia się w odpowiednich warunkach na okres dojrzewania po to, by nabył właściwości, które definiują jego bogaty smak. Podczas „leżakowania” ser zyska także walory odżywcze. Swój udział mają tu bakterie oraz pleśń – to już zależy od rodzaju sera. Działania dobroczynnych bakterii nie można przyspieszyć, po prostu należy je zostawić w spokoju i cierpliwie czekać, aż spełnią swoje zadanie. Za takie sery dojrzewające uważa się takie, które wymagają dojrzewania dłuższego niż trzy miesiące.

Mają co najmniej kilka cech charakterystycznych.

  • Szlachetny i wielowymiarowy smak – alternatywa dla zwykłego kanapkowego sera w plastrach. Cieszy więc zarówno oczy, jak i podniebienia
  • Pomagają zapobiegać osteoporozie – zawierają dobrze przyswajalny wapń, witaminę K oraz D. Dzięki nim wchłanianie wapnia jest znacznie ułatwione.
  • Cechują się wysoką zawartością aminokwasów – związki te w procesie dojrzewania tworzą drobne kryształki. Ich przyswajalność jest znaczenie wyższa niż w przypadku pierwotnego białka mleka.
  • Nie zawierają laktozy – są bezpieczne dla osób na nią uczulonych. Podczas fermentacji laktoza ulega rozkładowi i jest przeobrażana w kwas mlekowy
  • Pomagają zapobiegać nowotworom oraz miażdżycy – cenne antyoksydanty, peptydy i aminokwasy działają hamująco na utlenianie lipidów w komórkach. Antyoksydanty zawarte w serach działają na organizm przeciwzapalnie.

Najszlachetniejsze odmiany dojrzewają nawet kilka lat. Im dłuższe będzie „leżakowanie” w odpowiedniej temperaturze i wilgotności powietrza, tym bardziej wyrazisty będzie smak. Sery długo dojrzewające uważa się za najszlachetniejszy rodzaj tego przysmaku.

Warto przeczytać: Sery wędzone – charakterystyczny smak i zapach


Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi

Jakie są zalety spożywania serów dojrzewających?

Spożycie serów dojrzewających wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak lepsze trawienie, dostarczanie dobrze przyswajalnego wapnia i białka, a także poprawa odporności. Sery te, dzięki długiemu procesowi dojrzewania, zyskują na smaku i wartościach odżywczych.

Do czego najlepiej pasują sery dojrzewające?

Sery dojrzewające świetnie komponują się z orzechami, owocami, szczególnie winogronami, oraz dodatkami takimi jak konfitury owocowe. Doskonale sprawdzają się jako element sałatek czy eleganckich przyjęć.

Jakie rodzaje serów dojrzewających można znaleźć na rynku?

Na rynku dostępne są różne rodzaje serów dojrzewających, w tym sery pokryte pleśnią, twarde, półtwarde oraz te dojrzewające przy udziale bakterii. Każdy rodzaj charakteryzuje się unikalnym smakiem i teksturą.

Jak długo trwa proces dojrzewania serów?

Proces dojrzewania serów może trwać od kilku miesięcy do kilku lat, w zależności od rodzaju sera. Im dłuższy czas dojrzewania, tym bogatszy i bardziej złożony smak oraz wyższe wartości odżywcze sera.

Jakie są dodatkowe korzyści zdrowotne spożywania serów dojrzewających?

Sery dojrzewające pomagają w zapobieganiu osteoporozie dzięki zawartości wapnia, witaminy K i D. Są też źródłem aminokwasów, które w procesie dojrzewania tworzą kryształy zwiększające przyswajalność białek. Ponadto, są bezpieczne dla osób uczulonych na laktozę, ponieważ zawierają minimalne ilości tego cukru.

keyboard_arrow_up