

Łatwe do przygotowania proste przekąski na „jeden gryz” są popularne na domowych przyjęciach, a także wśród miłośników wina i nie tylko. Ich przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu, składniki są dostępne w delikatesach lub można je zamówić online, a doznania smakowe jakie gwarantują często nie odbiegają od skomplikowanych, pracochłonnych dań. Jedną z najpopularniejszych form serwowania przekąsek w ten sposób jest deska serów. Jak ją samodzielnie skomponować, myśląc również o serze z czarnuszką, aby zaspokoić gusta wszystkich biesiadujących?
Białe czy żółte? Oto jest pytanie…
Tradycyjnie deski serów składają się głownie z serów żółtych, ale nie jest to reguła, której nie można złamać – wręcz przeciwnie, w takiej formie sprawdzą się również sery pleśniowe, camembert, brie. Jak wybrać sery? Czy trafne będzie dołożenie do niej dodatków z serem z czarnuszką, żółtego i twardego sera z suszonymi pomidorami czy lekkiej ricotty? Oczywiście tak. Kompozycja jest absolutnie nieformalna, najważniejsze są gusta osób zasiadających przy stole. Na desce można łączyć wiele rodzajów sera, ogranicza Cię jedynie wyobraźnia i dostępność produktów u lokalnych producentów serów.
Idealna deska serów
Wiele gatunków serów podawanych w towarzystwie słodkich i wytrawnych dodatków zawsze świetnie się sprawdza w wersji podawanej na desce. Kluczem do sukcesu jest nie tylko wybranie odpowiednich produktów, ale również ich zaserwowanie, czyli pokrojenie i estetyczne ułożenie.
Serowi z czarnuszką lub ziołami warto przyjrzeć się uważniej. Wymagają innego sposobu podawania niż twarde sery dojrzewające i typu szwajcarskiego. Komponując deskę serów dobrze jest połączyć sery pleśniowe (takie jak np. camembert lub brie) z świeżymi i delikatnymi (ser koryciński), półtwardymi (popularny i lubiany cheddar) i twardymi (parmezan).
Kompozycja powinna być różnorodna, zwłaszcza jeśli przygotowujesz ją z myślą o wielu gościach. Sprawdź czy w Twojej układance znajdują się wszystkie najważniejsze typy serów:
- Sery twarde – zwykle są bardzo intensywne w smaku, znajdą miłośników wśród osób lubujących się w ostrych smakach i wielbicieli kuchni francuskiej.
- Sery półtwarde – wśród nich znajdziesz ser mimolette i goudę. Sery tego rodzaju potrafią zachwycić aromatem.
- Sery miękkie i maziowe – munster czy romadur to zwykle propozycje dla największych koneserów.
Oprócz konsystencji liczą się również dodatki. Wielbiciele serów delikatnych z radością zasiądą do serów korycińskich i twarogów. Możesz na niej zaserwować:
- naturalny, śmietankowy ser koryciński – smakuje dzieciom i dorosłym, jest świetny by przegryzać go pomiędzy innymi bardziej intensywnymi gatunkami,
- ser z czarnuszką, kminkiem, ziołami – w tej kategorii możesz znaleźć zarówno sery korycińskie, twarogowe jak i pleśniowe oraz żółte,
- tradycyjny, domowy twaróg i ser biały – doskonale smakują z pieczywem i słodkimi dodatkami.
Wspólne biesiadowanie nie traci na popularności, a jedzenie łączy ludzi niemal tak mocno, jak wspólne pasje, hobby czy zainteresowania. Przy tym samo jedzenie jako poznawanie nowych smaków i delektowanie się potrawami również może stać się pasją i wyzwalać kreatywność.
Jak jeść ser z czarnuszką? Zacznij „z wysokiego C”
Zaleca się często, by zaczynać od smaków łagodniejszych np. wybierając sery naturalne i śmietankowe. W dalszym etapie można przejść do serów z dodatkami np. sera z czarnuszką, kminkiem czy sera korycińskiego z suszonymi pomidorami (jeśli zdecydujesz się pododawać również ten rodzaj serów). Na koniec degustację wieńczą sery najbardziej intensywne w smaku. Wyżyny smaków dopełniać powinna wysoka jakość sera – wtedy całość komponuje się idealnie.
Warto przeczytać: Ser z kminkiem – pyszny nie tylko smażony