

Sery korycińskie są produkowane z mleka pochodzącego od krów z własnej hodowli. Zwierzęta są wypasane na łąkach przez okres od wiosny do jesieni. W ich jadłospisie znajdują się pełnowartościowe produkty, a wśród nich nie brakuje także świeżej trawy. To właśnie sprawia, że Klienci coraz częściej decydują się na ser koryciński. Gdzie kupić takie produkty spożywcze? Dlaczego ser swojski jest smaczniejszy od tego wytwarzanego na skalę przemysłową? Ile kosztuje kilogram sera? To tylko jedne z wielu pytań, jakie są zadawane przez konsumentów, których interesuje temat tego, jak funkcjonuje Serowar Podlaski.
Ser koryciński: gdzie kupić?
Ser Koryciński to marka, która została wielokrotnie wyróżniona. Producent sera zaskarbił sobie zaufanie wielu Klientów, wszystko dlatego, że zadbał o to, aby dostarczyć im wysoką jakość produktów spożywczych — sery korycińskie zostały ujęte na Liście Produktów Tradycyjnych, którą udostępniło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Co więcej, uzyskały one również tytuł Podlaskiej Marki Roku 2004. Walory smakowe omawianych produktów są znane zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami.
Tradycyjna metoda produkcji sprawia, że jednym z najlepszych towarów tego typu, które są dostępne na obecnym rynku, jest ser koryciński. Gdzie kupić ten produkt? Należy szukać go bez-pośrednio w sklepie internetowym producenta. Warto skontaktować się z właścicielami sklepu poprzez formularz kontaktowy lub skorzystać z numeru telefonu.
Ser koryciński — sklep i asortyment
Oferta sera korycińskiego jest bardzo rozbudowana. Duży wybór smaków sprawia, że każdy Klient jest w stanie odnaleźć tam taki, który najbardziej trafia w jego gust. Swojskie sery występują w ponad trzydziestu odmianach. Znaleźć można wśród nich sery śmietankowe, wędzone oraz z różnymi dodatkami, takimi jak:
- zioła (np. bazylia, czosnek niedźwiedzi, czubryca, kolendra, lubczyk oraz oregano),
- nasiona i ziarna (np. szałwia hiszpańska, pieprz, kminek, gorczyca i czarnuszka),
- owoce i warzywa (np. czosnek, orzechy włoskie i oliwki),
- pestki (np. dyni lub słonecznika).
Ciekawymi propozycjami, jeśli chodzi o uzupełnienie smaku, są także mieszanki. Sporą popularnością cieszą się np. sery wzbogacone suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. Interesujące są także wersje z borowikami lub żurawiną. Liczba dostępnych odmian jest naprawdę imponująca, na polskim rynku niewiele jest firm zajmujących się serowarstwem z taką pasją, jaka jest widoczna w przypadku produkcji sera korycińskiego. Gdzie kupić jedne z najlepszych wyrobów tego typu? Oczywiście na Podlasiu!
Sery korycińskie „Swojskie” to gwarancja wysokiej jakości
Sery „Swojskie” to propozycja skierowana do osób, które ponad wszystko cenią wysoką jakość wyrobów serowarskich i lubią odkrywać nowe smaki. Domowa receptura i korzystanie z mleka pochodzącego od własnych krów są sekretem korycińskich przysmaków.
Warto również wspomnieć o tym, że w produkcji sera korycińskiego nie wykorzystuje się mielonych żołądków cielęcych jako podpuszczki. Zamiast nich używa się jej mleczarskiego odpowiednika, czyli koagulantu mikrobiologicznego. Dzięki temu produkty stały się odpowiednie dla osób będących na diecie wegetariańskiej.
Cechą charakterystyczną tych produktów są niepowtarzalne walory smakowe — każda kolejna partia sera może delikatnie różnić się od poprzedniej. Takie zjawisko jest jednoznacznym dowodem na naturalność sera korycińskiego. Gdzie kupić najlepsze artykuły spożywcze, jeśli nie w ekologicznym gospodarstwie, gdzie wytwarzanie ich jest efektem pasji właścicieli? To oczywiście pytanie retoryczne.
Warto także przeczytać: Ser koryciński: cena, zamówienia i rodzaje produktów