

Suszone pomidory, dawniej zupełnie nieznane w polskiej kuchni, obecnie są popularne i stanowią aromatyczny dodatek do dań przygotowywanych w domu i wyrobów gotowych np. sera z suszonymi pomidorami czy zestawów przekąsek. Suszone pomidory są źródłem tzw. piątego smaku, czyli umami. Umami znajduje się również w bulionach, suszonych warzywach i sosach sojowych – z tego powodu wymienione składniki, wraz z pomidorami stanowią częsty dodatek do dań kuchni wegetariańskiej. Ser z suszonymi pomidorami jest świetną propozycją dla osób szukających ciekawych połączeń, czy wielbicieli włoskich smaków w polskim wydaniu.
Realny wpływ suszonych pomidorów na zdrowie
O serze z suszonymi pomidorami wytwarzanym w Korycinie, można powiedzieć wiele dobrego. Zawiera idealnie przygotowane pomidory wysokiej jakości, zebrane w odpowiednim momencie i suszone w optymalnych warunkach. Dlaczego to tak istotne? Ponieważ dojrzewanie w słońcu sprawia, że warzywa te osiągają pełnię smaku i aromatu, a tym samym wzrasta poziom zawartego w nich likopenu. Likopen odpowiedzialny jest za czerwony kolor pomidorów, ale nie do przecenienia są również walory prozdrowotne:
- to doskonały przeciwutleniacz,
- ma działanie przeciwstarzeniowe,
- wykazuje działanie antynowotworowe,
- neutralizuje wolne rodniki.
Co więcej, w wersji suszonej pomidory są zdrowsze niż surowe, likopen łatwiej się przyswaja, wzmagają się właściwości przeciwmiażdżycowe. Oprócz likopenu ważny jest również beta-karoten, świetny na wzmocnienie wzroku, serca, poprawę kondycji skóry. A to zaledwie część najważniejszych zalet.
Jak przechowywać ser z suszonymi pomidorami
Bywa, że konsumenci wybierają ser koryciński bez dodatków, ponieważ obawiają się, że ser z kozieradką, czarnuszką czy czosnkiem będzie mniej trwały. Nie jest to prawda. Nie należy się również obawiać, że przechowywanie i dojrzewanie korycińskiego sera z suszonymi pomidorami jest trudne. Nie różni się niczym od przechowywania sera śmietankowego. Jeśli nie masz pewności, jak go przechowywać, kieruj się kilkoma wskazówkami.
- Nie należy przechowywać sera w szczelnej folii lub w pudełku bez otworów wentylacyjnych.
- Najlepiej jeśli owiniesz ser pergaminem lub ustawisz na kratce ociekowej, dzięki czemu będzie miał swobodny dostęp do powietrza i będzie mógł dojrzewać prawidłowo.
- Na najniższej półce lodówki pod serem ustaw pojemnik z solanką – ser nie wyschnie i zachowa miękkość oraz sprężystość.
- Dbaj o odpowiednią temperaturę – nie można dopuścić do tego, by była zbyt niska. Jeśli nie masz zaufania do termostatu w Twojej lodówce ani specjalnej półki do przechorowywania serów, zainwestuj w niewielki termometr; będziesz mieć swobodę w kontrolowaniu temperatury. W przypadku wątpliwości zapytaj producenta sera.
Ser z suszonymi pomidorami dojrzewa podobnie jak zwykły ser koryciński bez dodatków. Po kilkunastu dniach zyskuje na intensywności smaku i zmienia konsystencję na bardziej zwięzłą. Dojrzały ser koryciński ma wielu zwolenników. Jeśli podobnie jak oni lubisz ten wyrazisty smak, a obawiasz się że w przypadku sera z dodatkami pełnia smaku jest nieosiągalna, postaw na doświadczonych producentów. U nich każdy wariant smakuje dokładnie tak, jak oczekują tego Klienci.
Ufaj tylko sprawdzonym producentom sera
To ważne by użyte półprodukty nie były wytwarzane w sposób przemysłowy. Dzięki temu smak sera nie jest niczym zniekształcony czy zaburzony. Bywa, że producenci używają pomidorów olejowanych, utrwalonych konserwantami, nieprawidłowo suszonych – takie zabiegi sprawiają, że dodatek suszonych pomidorów zamiast wzbogacać smak niszczy delikatną strukturę i śmietankowy smak.
Serowi z suszonymi pomidorami tworzonemu według tradycyjnych receptur nie towarzyszy obawa o efekt ostateczny. Takiemu serowarstwu pasjonaci oddają się nieraz od kilku pokoleń ku uciesze najbardziej wymagających Klientów.
Warto przeczytać: Koryciński ser z czosnkiem, kminkiem czy śmietankowy? Wybierz najsmaczniej