Serowarstwo – historia produkcji sera

Spis treści


Sery są z nami od tysięcy lat, nie są więc produktem nowoczesnej kuchni. Z pewnością, jak wiele wartościowych dla człowieka wytworów, i one powstały przez przypadek, a nawet zaniedbanie (pozostawienie świeżego mleka zbyt długo w ciepłym miejscu), jednak ich pewne walory były bardzo użyteczne – znosiły znacznie dłuższe przechowywanie niż samo mleko. Jak można sądzić, właśnie dzięki temu narodziło się serowarstwo. Miało ono charakter konserwacji żywności, bo poszukiwanie smaku sera z pewnością jest przywarą współczesnych smakoszy. Niegdyś, produkując sery, wydłużano przydatność mleka do spożycia.

Nie Francja i nie Szwajcaria

Przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że to Francję i Szwajcarię uznaje się za kraje wytwarzające sery najlepszej jakości, a także posiadające w tym zakresie najdłuższą tradycję. Nie jest to jednak prawdą nawet w skali europejskiej. Już kilkadziesiąt lat temu odnaleziono na terenie Iranu dowody na produkcję sera 3000 lat p.n.e. Niewątpliwie decydującą rolę dla mieszkańców pustyni odgrywały właśnie konserwujące właściwości serowarstwa. Jednak w 2012 roku dokonano kolejnych odkryć archeologicznych, które w pewnym stopniu wywróciły naszą wiedzę do góry nogami.

W magazynie „Nature” opisano badania prowadzone na Kujawach w Polsce, gdzie odkryto naczynia wykorzystywane do produkcji serów, pochodzące sprzed 7500 lat. Odnalezione naczynia były przy tym podobne do tych stosowanych dzisiaj – posiadały dziury do odprowadzania serwatki. Dodatkowe badania chemiczne naczyń sprawiły, że na brzegach owych dziur stwierdzono obecność mleka, co nie pozostawia wątpliwości związanych z ich zastosowaniem. Naczynia wykonane były z gliny i mieściły ok. 5 litrów mleka. Zaskakujące jest więc, iż na obecną chwilę to Polskę można uznać za kraj o najdłuższych tradycjach serowarskich w Europie i na świecie.

Nowożytne serowarstwo w Polsce

Aktualnie istnieją silne trendy do przywracania wielu różnych tradycji, w tym kulinarnych. Stąd też nierzadko w ostatnich latach pojawiają się w sklepach zupełnie nowe towary, typowo polskie, o których zapomnieliśmy, a są to: raki, kapłon, czernina, kindziuk (korzenie litewskie), legumina, andruty, jarmuż, kasztany, a nawet trufle – wcale nie obcy, a polski przysmak opisywany m.in. w przepisach z 1783 roku zawartych w książce pt. „Kucharz doskonały”. Dotyczy to również wytwarzania serów.

Polska jako kraj rolniczy ma w serowarstwie długą tradycję, a ostatnimi czasy ją potwierdzamy. Aktualnie w naszym kraju kilka serów otrzymało certyfikaty unijne skojarzony z tradycją ich wytwarzania i właściwie dziedzictwem kulturowym, a są to:

  • bryndza podhalańska, oscypek i redykołka (chroniona nazwa pochodzenia) – znane, tatrzańskie wyroby;
  • ser koryciński swojski i wielkopolski ser smażony (chronione oznaczenie geograficzne) – pierwszy to tradycyjny ser podlaski mający 350-letnią historię, a drugi, równie wiekowy, popularny od stuleci, a wytwarzany z twarogu.

Należy dodać, że kilka innych serów polskich czeka w kolejce na międzynarodowe uznanie.

Ser koryciński sprzedaż przez internet

Serowarstwo tradycyjne pilnie poszukiwane

Aktualnie serowarstwo tradycyjne jest coraz bardziej popularne. Oznacza ono bowiem:

  • wykorzystywanie tylko naturalnych składników do produkcji sera,
  • tym samym brak jakiejkolwiek chemii w produktach,
  • bardzo naturalne i proste, bliskie naturze smaki,
  • ale też kultywowanie nieraz kilkusetletniej tradycji,
  • i ochronę dóbr narodowych, a tym samym również podkreślanie dorobku i miejsca w światowym dziedzictwie.

Skoro do serca mężczyzny trafia się przez żołądek, analogicznie można stwierdzić, że podobnym wpływom podlega międzynarodowa świadomość. Gdyby zapytać wielu ludzi z czego znane są Włochy, można przypuszczać, że większość odpowie – pizza, a nie starożytny Rzym. Polskie serowarstwo ma więc szansę nie tylko dostarczać oryginalnych i niepowtarzalnych serów nam oraz gościom zza granicy, lecz również zaznaczyć swoją obecność na, nie tylko kulinarnej, mapie Europy.

Warto przeczytać: Sery podlaskie – producent sera korycińskiego


Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi

Jak powstało serowarstwo?

Sery są z nami od tysięcy lat i powstały przez przypadek z potrzeby konserwacji mleka.

Dlaczego Polska ma najdłuższe tradycje serowarskie?

Badania archeologiczne w Polsce odkryły naczynia do produkcji sera sprzed 7500 lat, co świadczy o najdłuższych tradycjach serowarskich w Europie.

Jakie serowarskie tradycje zachowują się w Polsce?

W Polsce, kraju o bogatej tradycji rolniczej, kilka serów, jak bryndza podhalańska czy oscypek, otrzymało certyfikaty unijne.

Co to jest serowarstwo tradycyjne?

To metoda produkcji sera wykorzystująca wyłącznie naturalne składniki, bez dodatku chemii, zachowująca tradycyjne, proste smaki.

Jakie korzyści niesie za sobą serowarstwo tradycyjne?

Serowarstwo tradycyjne kultywuje dziedzictwo kulinarne, wpływa na ochronę dóbr narodowych i promuje unikalne smaki na arenie międzynarodowej.

keyboard_arrow_up