

Jeszcze kilkanaście lat temu byliśmy dumni ze swojego „nowoczesnego” podejścia do odżywiania: codzienne obowiązki i oddawanie się ulubionym rozrywkom, a posiłki jedzone w niemal w biegu, w tym wiele gotowych potraw odgrzewanych w kilka minut. Dziś już wiemy, że to droga do otyłości i chorób. Zaczynamy celebrować nie tylko spożywanie posiłków, ale też ich przyrządzanie. Do łask wracają przepisy naszych babć i prababć: wśród nich są także receptury na pyszne, domowe sery. Zaczynamy cenić regionalną, rodzimą kuchnię. Dlatego swojskie sery cieszą się coraz większą popularnością.
Najpopularniejsze swojskie sery
Swojskie sery korycińskie są inspirowane wieloletnią tradycją serowarstwa domowego. Ich wielką zaletą jest przede wszystkim niepowtarzalny smak. Każdy, kto przygotowuje wyroby rzemieślnicze, działa według unikalnej receptury, na którą składają się sposoby poprzednich pokoleń, a także własne kreatywne rozwiązania. Wśród popularnych swojskich gatunków znajdują się nie tylko wyroby z krowiego mleka, ale także sery kozie i owcze.
Taki czy inny rodzaj to często produkt charakterystyczny dla danego regionu. Dlatego zwiedzający Polskę smakosze mają w zwyczaju przywozić do domu lokalne sery, które są ciekawym prezentem z podróży. Ze względu na sposoby wytwarzania, sery możemy podzielić na kila rodzajów:
- świeże – to takie, które nie wymagają długotrwałego dojrzewania, na przykład twarogowe, a także miękkie białe sery, jak feta i mozzarella; tradycyjne południowe sery również można zrobić domowymi sposobami;
- dojrzewające – aby były gotowe, muszą dojrzewać przez minimum trzy miesiące; proces dojrzewania jest potrzebny do tego, by aktywne kultury bakterii spełniły swe zadanie; dzięki nim, a w niektórych przypadkach także dzięki szlachetnej pleśni, ser osiąga pełnię swoich właściwości; niektóre rodzaje dojrzewają nawet przez klika lat i takie są uważane za najbardziej wykwintne;
- twarogowe – powstają z kwaszonego mleka chudego lub tłustego, nie wymagają długotrwałej obróbki; temperatura mleka i czas obróbki termicznej to czynniki, od których zależy twardość oraz stopień kruchości powstałego produktu;
- wędzone – mogą wśród nich znaleźć się zarówno sery dojrzewające, jak i niedojrzewające; obróbka polega na poddaniu ich działaniu zimnego lub ciepłego dymu z palenia drewna drzew liściastych; od rodzaju użytego drewna oraz od czasu wędzenia wiele zależy, wpływa to na smak, a także na zabarwienie sera.
Wykwintne sery z przerostem pleśni są uwielbiane przez smakoszy. Bardzo ciekawie wyglądają na desce serów, gdyż za sprawą szlachetnej pleśni zyskują zielonkawą lub niebieską barwę.
Gwiazdy wśród serów zagrodowych
Naturalne i zdrowe swojskie sery mają zazwyczaj charakterystyczny i wyrazisty smak, dlatego same w sobie są ciekawą przekąską, niektóre mogą być także ciekawym uzupełnieniem zup i sosów. Świetnie nadadzą się do tego sery półtwarde i pleśniowe, które nadadzą potrawie aksamitną konsystencję i wzbogacą smak. Pokrojony w plasterki oscypek będzie pomysłową dekoracją dla sałatki, odegra też główną rolę pod względem smakowym. Do sałatki z serem podhalańskim możesz dodać żurawiny, która podbije smak wędzonego lub świeżego oscypka. W wielu kompozycjach świetnie się sprawdzi również ser koryciński.
Potencjał serów swojskich korycińskich
To wciąż chętnie wybierane warianty w wersji naturalnej lub z różnymi przyprawami, ziołami, dodatkiem żurawiny czy warzyw. Dodatki te dobierane są tak, że idealnie wkomponowują się w strukturę produktu na etapie jego tworzenia. Otrzymujesz więc gotowy smaczny ser, a gdy zamawiasz u sprawdzonego producenta masz pewność, że jest to wyrób wysokiej jakości, zgodny z wszystkimi odgórnymi normami, które powinny spełniać swojskie sery przeznaczone do sprzedaży.