Spis treści
- 10 ciekawostek na temat domowych serów korycińskich
- 1 przepis na domowy ser koryciński, 3 prestiżowe wyróżnienia
- Stworzyliśmy tradycyjną markę sera domowego
- Domowy ser z certyfikatem jakości
- Wiedza o serach na życzenie
- Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi
Wszyscy, którzy uważają się za amatorów serowych przysmaków, z pewnością nie tylko słyszeli, ale też próbowali sera korycińskiego. A ponieważ dobrze coś wiedzieć o tym, co jemy, zebraliśmy w tym miejscu nieco informacji o wyrobach z Korycina.
10 ciekawostek na temat domowych serów korycińskich
- Sery korycińskie znane są także jako swojskie lub podlaskie.
- Sery domowe z naszego gospodarstwa powstają z mleka krowiego.
- Do wyprodukowania 1 kg domowego sera korycińskiego potrzeba 25 l mleka.
- Nie stosujemy tradycyjnej podpuszczki z mielonych cielęcych żołądków, ale nowoczesny koagulant mikrobiologiczny.
- Typowa „kula” sera korycińskiego waży ok. 3 kg.
- Wśród naszych serów mamy 31 odmian smakowych.
- Ser można jeść zaraz po wyprodukowaniu, ale może też leżakować przez wiele tygodni.
- Smak naszego sera zależy od: dodanych przypraw, czasu leżakowania i pory roku, w której powstał.
- Na rynku dostępne są „podróbki” domowego sera korycińskiego, czyli takie wyroby, które nie powstają na Podlasiu.
- Na Podlasiu funkcjonuje – liczące 30 członków, łącznie z naszym gospodarstwem – Zrzeszenie Producentów Sera Korycińskiego. To my produkujemy oryginalne sery swojskie korycińskie.
1 przepis na domowy ser koryciński, 3 prestiżowe wyróżnienia
Dobrze wiedzieć, że sery z Korycina zostały docenione w znanych ogólnopolskich konkursach:
- Perła 2004,
- Podlaska Marka Roku 2004
Wyróżnienia te pokazują, jak wielką pracę i pasję wkładamy w to, by tworzyć serowe przysmaki.
Wzmianka o domowych serach korycińskich pojawiła się także w 2017 roku w Żółtym Przewodniku Gault & Millau Polska, co z kolei świadczy o tym, że jesteśmy już rozpoznawani w serowarskiej branży.
Stworzyliśmy tradycyjną markę sera domowego
Osiągnąwszy te sukcesy, zadbaliśmy o to, by zachować oryginalność naszych wyrobów. Przyczyniło się do tego:
- umieszczenie swojskiego sera z Korycina na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2005 roku,
- zarejestrowanie domowego sera korycińskiego jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego firmowanego przez Komisję Europejską w 2012 roku.
W ten sposób zadbaliśmy też o regionalne dziedzictwo kulinarne.
Domowy ser z certyfikatem jakości
Nasze sery zachowują walory wyrobów domowych, ale produkowane są z najwyższą starannością i dbałością o ich jakość, co potwierdza certyfikat przyznany nam przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Wiedza o serach na życzenie
Jesteśmy otwarci na potrzeby naszych Klientów, więc jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o serach, które u nas kupujecie, zapraszamy do kontaktu – chętnie opowiemy Wam o tym, jak serowarstwo wygląda z naszej perspektywy. Miło nam też będzie porozmawiać z Wami w czasie festynów, na których prezentujemy nasze stoisko serowe.
Warto przeczytać: Gdzie kupić oryginalny ser koryciński
Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi
Czym charakteryzują się sery korycińskie?
Sery korycińskie są znane z różnorodności smaków i tradycyjnego sposobu produkcji z mleka krowiego. Każda “kula” sera waży około 3 kg, a do wyprodukowania 1 kg sera potrzeba 25 litrów mleka.
Jakie są rodzaje serów korycińskich?
W ofercie znajduje się 31 odmian smakowych serów korycińskich, które różnią się dodatkami, czasem dojrzewania oraz porą roku produkcji.
Co odróżnia domowe sery korycińskie od podróbek?
Oryginalne sery korycińskie są produkowane na Podlasiu, a ich autentyczność potwierdza przynależność do Zrzeszenia Producentów Sera Korycińskiego.
Jakie wyróżnienia otrzymały sery z Korycina?
Sery z Korycina zostały wyróżnione w ogólnopolskich konkursach, m.in. Perła 2004 i Podlaska Marka Roku 2004, co świadczy o ich wysokiej jakości.
Dlaczego warto wybierać sery korycińskie?
Wybór serów korycińskich to nie tylko cieszenie się wyjątkowym smakiem, ale także wsparcie tradycyjnej produkcji i regionalnego dziedzictwa kulinarne.