

Wszyscy, którzy uważają się za amatorów serowych przysmaków, z pewnością nie tylko słyszeli, ale też próbowali sera korycińskiego. A ponieważ dobrze coś wiedzieć o tym, co jemy, zebraliśmy w tym miejscu nieco informacji o wyrobach z Korycina.
10 ciekawostek na temat domowych serów korycińskich
- Sery korycińskie znane są także jako swojskie lub podlaskie.
- Sery domowe z naszego gospodarstwa powstają z mleka krowiego.
- Do wyprodukowania 1 kg domowego sera korycińskiego potrzeba 25 l mleka.
- Nie stosujemy tradycyjnej podpuszczki z mielonych cielęcych żołądków, ale nowoczesny koagulant mikrobiologiczny.
- Typowa „kula” sera korycińskiego waży ok. 3 kg.
- Wśród naszych serów mamy 31 odmian smakowych.
- Ser można jeść zaraz po wyprodukowaniu, ale może też leżakować przez wiele tygodni.
- Smak naszego sera zależy od: dodanych przypraw, czasu leżakowania i pory roku, w której powstał.
- Na rynku dostępne są „podróbki” domowego sera korycińskiego, czyli takie wyroby, które nie powstają na Podlasiu.
- Na Podlasiu funkcjonuje – liczące 30 członków, łącznie z naszym gospodarstwem – Zrzeszenie Producentów Sera Korycińskiego. To my produkujemy oryginalne sery swojskie korycińskie.
1 przepis na domowy ser koryciński, 3 prestiżowe wyróżnienia
Dobrze wiedzieć, że sery z Korycina zostały docenione w znanych ogólnopolskich konkursach:
- Perła 2004,
- Podlaska Marka Roku 2004
Wyróżnienia te pokazują, jak wielką pracę i pasję wkładamy w to, by tworzyć serowe przysmaki.
Wzmianka o domowych serach korycińskich pojawiła się także w 2017 roku w Żółtym Przewodniku Gault & Millau Polska, co z kolei świadczy o tym, że jesteśmy już rozpoznawani w serowarskiej branży.
Stworzyliśmy tradycyjną markę sera domowego
Osiągnąwszy te sukcesy, zadbaliśmy o to, by zachować oryginalność naszych wyrobów. Przyczyniło się do tego:
- umieszczenie swojskiego sera z Korycina na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2005 roku,
- zarejestrowanie domowego sera korycińskiego jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego firmowanego przez Komisję Europejską w 2012 roku.
W ten sposób zadbaliśmy też o regionalne dziedzictwo kulinarne.
Domowy ser z certyfikatem jakości
Nasze sery zachowują walory wyrobów domowych, ale produkowane są z najwyższą starannością i dbałością o ich jakość, co potwierdza certyfikat przyznany nam przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Wiedza o serach na życzenie
Jesteśmy otwarci na potrzeby naszych Klientów, więc jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o serach, które u nas kupujecie, zapraszamy do kontaktu – chętnie opowiemy Wam o tym, jak serowarstwo wygląda z naszej perspektywy. Miło nam też będzie porozmawiać z Wami w czasie festynów, na których prezentujemy nasze stoisko serowe.