4 dietetyczne zalety sera swojskiego

Spis treści


Ser swojski na dobre zagościł w polskiej kuchni, stając się pysznym dodatkiem do śniadań i kolacji, dzięki któremu możemy zróżnicować ich smak – producenci serów korycińskich oferują przecież aż 31 odmian z ziołami, przyprawami, orzechami czy pestkami. Z punktu widzenia konsumenta istotne są nie tylko walory smakowe sera swojskiego, ale także jego walory zdrowotne. Z tego artykułu dowiesz się, o jakie cenne składnik wzbogacają Twoją dietę sery z Korycina.

Ser swojski jako źródło białka

Sery swojskie, które tak jak te z Korycina, należą do serów podpuszczkowych – powstają ze świeżego krowiego mleka, będącego źródłem pełnowartościowego białka. Białko jest naszemu organizmowi potrzebne jako podstawowy budulec, dlatego powinno być dostarczane w diecie w ilościach odpowiadających wiekowi i trybowi życia. Jeśli białka, które z pokarmem trafia do organizmu, jest za mało, odbija się to na zdrowiu i kondycji – u dzieci dochodzi do zahamowani wzrostu, a u dorosłych do spadku odporności na powszechnie choroby czy do niedokrwistości.

Energia ze swojskiego sera

Sery są produktami pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że zaliczyć je można do najbogatszych źródeł zwierzęcych tłuszczów. Z powodu ich zawartości sery są dla nas bardzo sycące – zawarte w nich składniki hamują wydzielanie enzymów żołądkowych, w wyniku czego przestajemy być głodni. Ponadto tłuszcze pochodzące od zwierząt dają naszemu organizmowi energię do funkcjonowania.

Sery swojskie dla mocnych kości

Wyroby serowarskie dostarczają wapń i fosfor, które są budulcem kości i zębów, ale także biorą udział i w wielu procesach życiowych. Uważa się, że wapń pochodzący z naturalnych wyrobów wspomaga starzejące się organizmy, zmagające się z nasilającym się z wiekiem procesem odwapniania kości, którego konsekwencją jest osteoporoza.

Ser koryciński a mocne koci

Serowa bomba witaminowa

W produktach serowych skoncentrowana jest cała gama witamin, zapewniających nam prawidłowy stan zdrowia – są to:

  • witamina A – wspomaga tworzenie nowych komórek w tkankach naszego organizmu, a jej niedobór odpowiada za pogorszenie kondycji włosów i skóry oraz funkcji oczu,
  • witamina B1 – reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
  • witamina B2 – wpływa na stan śluzówek, a jej braki prowadzą między innymi do zmian takich jak zajady wokół ust.

Jedz sery na zdrowie

Wyobraźmy sobie tylko, ile dobrego dla naszego codziennego funkcjonowania może przynieść jedna mała kanapeczka ze swojskim serem zjadana na śniadanie kilka razy w tygodniu … By to zobrazować, powiedzmy tylko, że dzięki 100 gramom sera spożywamy … 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Warto przeczytać: Jak wygląda domowy wyrób serów


Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi

Jak ser swojski wpływa na poziom białka w diecie?

Ser swojski jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego dla organizmu do prawidłowego funkcjonowania i wzrostu.

Czy ser swojski jest dobrym źródłem energii?

Tak, dzięki zawartości tłuszczów zwierzęcych, ser swojski dostarcza energii i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości.

W jaki sposób ser swojski wspomaga zdrowie kości?

Ser zawiera wapń i fosfor, które są kluczowe dla zdrowia kości i zębów, a także mogą pomagać w zapobieganiu osteoporozie.

Jakie witaminy można znaleźć w serze swojskim?

Sery swojskie są źródłem wielu witamin, w tym witaminy A, która wspiera zdrowie skóry, włosów i oczu, oraz witamin z grupy B, kluczowych dla układu nerwowego.

Dlaczego warto włączyć ser swojski do diety?

Regularne spożywanie sera swojskiego może przynieść korzyści zdrowotne, takie jak lepsze zaopatrzenie w witaminy i minerały, a także wspomaganie zdrowia kości.

keyboard_arrow_up