Spis treści
- Ser Swojski – baza dla sera z kminkiem
- Właściwości lecznicze kminku
- Ser z kminkiem a wina
- Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi
Przyjęło się, że kminek dodawany jest do serów smażonych, te z kolei są produktem regionalnym i tradycyjnym, wpisanym na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, są to jednak stare przysmaki Opolszczyzny i Wielkopolski. Podlasie również ma swój – także wpisany na listę ministerstwa oraz posiadający certyfikat unijny ser Swojski, który może być produkowany wyłącznie w jednej gminie w Polsce (Korycin), a ostatnio miejscowe serowarnie wyposażyło go w kminek. Powstał w ten sposób tradycyjny ser z kminkiem i nawet jeśli to pewna awangarda, to od dawna wiadomo, że kminek do sera ma się jak panna do kawalera.
Ser Swojski – baza dla sera z kminkiem
Ser Swojski jest dumą gminy Korycin na Podlasiu. Jest to ser podpuszczkowy, miękki, krótko dojrzewający – zazwyczaj nie leżakuje dłużej niż dwa miesiące, a nierzadko jedzony przez smakoszy zaraz po wytworzeniu. Produkowany jest tylko z trzech składników: świeżo udojonego mleka, podpuszczki oraz soli. Przywrócony został do życia niedawno, a w 2005 roku został uznany za lokalny produkt tradycyjny. Wcześniej jego przepis przekazywany był ustnie z pokolenia na pokolenie od czasu potopu szwedzkiego, a po zmianie ustroju w latach 80 ubiegłego wieku pomału odzyskiwał swoje miejsce na kulinarnej mapie Podlasia.
Aktualnie produktem chronionym i tradycyjnym jest ser Swojski złożony jedynie z trzech wymienionych składników, jednak coraz częściej pojawiają się jego wersje smakowe, m.in. właśnie ser z kminkiem.
Właściwości lecznicze kminku
Natomiast kminek jest zdecydowanie wyrazistą przyprawą, nadającą serowi wyjątkowy i egzotyczny smak. Nie wszystkim jednak wiadomo, że ma on również działanie lecznicze. Pozytywnie wpływa m.in. na:
- unormowanie pracy całego układu pokarmowego – ma działanie rozkurczające;
- regulowanie przepływu soków trawiennych do dwunastnicy;
- a także, jak się donosi, łagodzi skutki choroby wrzodowej i pomaga w stanach psychosomatycznych skojarzonych z układem pokarmowym (m.in. z zespole jelita drażliwego).
Kminek działa na apetyt, redukuje wzdęcia, zaparcia, a nawet przynosi ulgę w bólach brzucha. Nie ma więc wątpliwości, że przy suto zastawionym stole jego obecność może mieć kojące znaczenie. Ponadto posiada on wiele składników mineralnych, wśród których wymienić należy m.in.: błonnik, witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo i wiele więcej.
Ser z kminkiem a wina
Oczywiście ser podpuszczkowy nie może przy powyższym uchodzić za lekarstwo, podkreślić jednak powyższe zalety było warto. Dzięki zastosowaniu tej przyprawy, ser z kminkiem jest bowiem łatwiej trawiony i z powodzeniem można go stosować jako przystawkę przed podaniem dań głównych – tym bardziej, że pobudza apetyt. Nie dziwi więc i w takich okolicznościach obecność wina, choć oczywiście należy ono do „najbliższej rodziny” wszelkiego typu serów.
Jeśli zaś chodzi o dobór wina do sera z kminkiem, to pasują do niego trzy rodzaje (bez względu na kolor):
- wino białe – półwytrawne, owocowe, z dobrze zarysowaną kwasowością;
- lekkie wino czerwone – z nutami owoców (szczególnie wiśni lub porzeczki), ze świeżym aromatem, a dodatkowo można eksperymentować z winami półwytrawnymi o posmaku ziołowym;
- wina młode typu Beaujolais nouveau – o umiarkowanej kwasowości, o wyrazistym smaku.
Dobór wina to z pewnością kwestia nie tylko smaku, ale i gustu, nie istnieją przy tym jakieś wskazania dotyczące jego łączenia z różnymi przyprawami. Ser z kminkiem jest stosunkowo intensywny w smaku i dobrane do niego wino z jednej strony nie może być przez niego zdominowane, a z drugiej powinno podkreślać smak sera. Wydaje się, że optymalnym winem będzie tu każde, które zawiera umiarkowaną ilość tanin.
Warto przeczytać: Koryciński ser Swojski – kulinarne dziedzictwo Podlasia
Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi
Jakie są korzenie sera Korycińskiego z kminkiem?
Ser Koryciński z kminkiem to produkt regionalny, którego historia sięga czasów potopu szwedzkiego. Jest to ser podpuszczkowy, miękki, krótko dojrzewający, produkowany wyłącznie z trzech składników: świeżo udojonego mleka, podpuszczki oraz soli.
Dlaczego do sera dodaje się kminek?
Kminek nadaje serowi wyjątkowy smak i posiada właściwości lecznicze, m.in. wspomaga układ pokarmowy, redukuje wzdęcia i przynosi ulgę w bólach brzucha. Dodatkowo, ser z kminkiem jest łatwiej trawiony.
Jakie wina najlepiej pasują do sera z kminkiem?
Do sera z kminkiem pasują trzy rodzaje win: białe półwytrawne, owocowe z dobrze zarysowaną kwasowością; lekkie czerwone z nutami owoców; oraz wina młode typu Beaujolais nouveau.
Czy ser Koryciński z kminkiem jest dostępny poza Podlasiem?
Tak, dzięki zaangażowaniu producentów, sery Korycińskie, w tym wersja z kminkiem, są znane i dostępne także poza regionem Podlasia.
Jak długo dojrzewa ser Koryciński z kminkiem?
Ser Koryciński z kminkiem zazwyczaj dojrzewa nie dłużej niż dwa miesiące, a często jest spożywany zaraz po wyprodukowaniu.