

Ser naturalny – taki jak przysmaki z Korycina – powstaje z naturalnych składników, a więc nieprzetworzonych i pochodzących z natury. Są one przyjazne dla zdrowia, dlatego uchodzą za tak ceniony element współczesnej diety. Co trzeba wiedzieć o serze naturalnym, by wybrać ten, który jest autentyczny?
Z jakiego mleka powstaje naturalny ser
Ser naturalny wytwarzany jest ze świeżego mleka, czyli tego zaraz po udoju. Ważne, by mleko to pochodziło od krów, które są również w naturalny sposób karmione – w okresie ciepłym, wiosenno-letnim na soczyście zielonych łąkach, a jesienno-zimowym sianem pochodzącym z takich właśnie łąk. Oczywiście łąki te powinny znajdować się na ekologicznych, czystych terenach –
Podlasie jest pod tym względem wyjątkowe – a nie przy ruchliwych drogach podmiejskich.
Jaki smak ma ser naturalny
Ser, który określamy mianem naturalnego, ma posmak mleka, z którego został wytworzony – zależy więc w pewnej mierze od tego, w której porze roku powstał. Nieco inaczej będzie smakował ser latem, a inaczej zimą – ale jest to różnica, którą wyczują prawdopodobnie tylko najwięksi smakosze. Można powiedzieć, że naturalnym smakiem sera korycińskiego jest smak śmietankowy. W skaldzie takiego przysmaku jest tylko mleko, podpuszczka i sól kuchenna.
Naturalne przyprawy do sera
Jeśli do podstawowej wersji smakowej sera dodamy przyprawy i zioła naturalnego pochodzenia, a więc z naszych ogródków i łąk, ser nadal będzie posiadał naturalne walory, choć jego smak będziemy już określać zgodnie z tym, co do niego dodaliśmy – jako ostry, słodkawy, czosnkowy czy miętowy. Mamy tu duże pole do popisu, ponieważ nasze sery korycińskie mają aż 31 odmian smakowych.
Cena sera naturalnego
To, czy ser faktycznie powstaje naturalnych składników, pośrednio poznamy dzięki jego cenie. Naturalne składnik są ona ogół droższe, co oznacza, że i cena sera będzie adekwatna tak do jego jakości, jak i do smaku. Można oczywiście szukać tańszych zamienników serów naturalnych, ale ci, którzy próbowali oryginałów, nie będą usatysfakcjonowani takim zakupem.
Gdzie kupić ser naturalny?
By mieć pewność, że kupujemy faktycznie ser naturalny, warto skorzystać z oferty producenta – na miejscu w gospodarstwie, albo za pośrednictwem strony internetowej – wielu producentów serów domowych wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów i udostępnia swoje wyroby w firmowych sklepach online. Niektóre gospodarstwa podejmują także współpracę ze sklepami, którym zależy na wzbogaceniu serowarskiej oferty. Wtedy sery naturalne korycińskie dostępne są na specjalnie oznaczonych stanowiskach.
Warto też brać udział w lokalnych festynach, degustacjach i wystawach produktów serowarstwa – tam też można nas spotkać.
Naturalne produkty są dobre dla zdrowia. Zapraszamy na naszą stronę internetową oraz do składania zamówień w naszym sklepie.