Spis treści
- Czarnuszka – dodatek do sera korycińskiego i nie tylko
- Podwójna moc: ser i czarnuszka
- Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi
Ser koryciński z czarnuszką to jeden z tych serów, który cieszy się ogromną popularnością wśród naszych Klientów w Polsce i za granicą. Zawdzięcza to wyjątkowemu smakowi czarnuszki – dziś przedstawiamy Wam bliżej tę niesamowitą przyprawę.
Czarnuszka – dodatek do sera korycińskiego i nie tylko
Czarnuszka dodawana do serów korycińskich ma postać niewielkich czarnych ziarenek o smaku przypominającym kminek – dlatego nazywana jest niekiedy czarnym kminkiem. Można też spotkać się z określeniem „złoto faraonów”, które nadano jej, kiedy okazało się, że w grobowcu Tutenchamona znaleziono fiolkę z olejem z czarnuszki. Starożytni uważali tę roślinę za panaceum na wiele dolegliwości, a lecznicze właściwości zawartych w niej aktywnych biologicznie składników potwierdziło wiele współczesnych badań klinicznych.
Naukowcy wyliczyli, że jest ich ponad 100, wyróżniając na przykład:
- witaminy: A, B1, B3, B6, E, F,
- biotynę,
- związki mineralne: magnez, sód, potas, wapń, selen, cynki, żelazo,
- kwasy tłuszczowe różnych typów,
- białka,
- alkaloidy,
- fitosterole,
- fosfolipidy,
- fitosterole,
- saponiny,
- węglowodany,
- olejek eteryczny.
Mają one działanie ochronne, immunoprotekcyjne, antynowotworowe i antyoksydacyjne.
Właściwości czarnuszki doceniają alergicy, astmatycy, ci wszyscy, którzy zmagają się z obniżoną odpornością – szczególnie na przełomie sezonów, i obniżonym poziomem hemoglobiny we krwi, typowym dla anemii. Sprawdza się też w walce z bakteriami, wirusami i grzybami, między innymi tymi z rodzaju Candida Albicans. Czarnuszka radzi sobie także z pasożytami bytującymi w naszych organizmach, bezpiecznie mogą ją przyjmować dzieci.
Udowodniono, że czarnuszka wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i chroni przed rozwojem miażdżycy, a także kamieni nerkowych. Jej działanie obrębie układu pokarmowego obejmuje minimalizowanie objawów refluksu i wrzodów żołądka.
W dermatologii stosowana jest przy zmianach skórnych typu trądzikowego i łuszczycowego, zapalnego, grzybiczego, radzi sobie z wysypkami i oparzeniami słonecznymi. Poprawia stan włosów, zapobiegając wypadaniu. Poza tym, działa antycukrzycowo, przeciwdziała rozwojowi osteoporozy i koi układ nerwowy, wykazuje działanie antydepresyjne. Świetnie goi rany.
Podwójna moc: ser i czarnuszka
Ser koryciński z czarnuszką łączy w sobie walory zdrowotne czarnuszki i sera, będąc podwójnym źródłem białka, tłuszczy, wapnia, witamin, mikroelementów, czyli tego wszystkiego, co znajduje się w mleku. Czarnuszka nadaje serowi korycińskiemu lekko ostry smak – jeśli raz do spróbujesz, już zawsze będziesz potrafił go rozpoznać. Potrzebujesz więcej powodów, by sięgnąć po ser z Korycina z dodatkiem czarnuszki?
Warto przeczytać: Dlaczego wybierać sery domowe
Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi
Czym jest czarnuszka i jakie ma właściwości?
Czarnuszka, zwana też czarnym kminkiem, to przyprawa dodawana do serów korycińskich, znana ze swoich leczniczych właściwości. Występuje w postaci niewielkich czarnych ziarenek i jest ceniona za swoje właściwości ochronne, immunoprotekcyjne, antynowotworowe i antyoksydacyjne. Zawiera witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe, białka oraz inne składniki aktywne.
Jakie korzyści zdrowotne oferuje ser koryciński z czarnuszką?
Ser koryciński z czarnuszką łączy walory zdrowotne czarnuszki i sera, oferując podwójne źródło białka, tłuszczy, wapnia, witamin i mikroelementów. Czarnuszka nadaje serowi lekko ostry smak i przyczynia się do jego właściwości zdrowotnych, w tym działania antyoksydacyjnego, wsparcia dla układu odpornościowego oraz korzyści dla skóry i włosów.
Dla kogo szczególnie polecany jest ser koryciński z czarnuszką?
Ser ten jest szczególnie polecany dla alergików, astmatyków, osób z obniżoną odpornością oraz z anemią. Dzięki zawartości czarnuszki, ser pomaga w walce z bakteriami, wirusami i grzybami, wspiera serce i układ krążenia oraz ma korzystny wpływ na układ pokarmowy.
Czy czarnuszka ma zastosowanie w dermatologii?
Tak, czarnuszka stosowana jest w dermatologii przy problemach skórnych, takich jak trądzik, łuszczyca czy zmiany zapalne. Pomaga także w leczeniu oparzeń słonecznych i poprawia stan włosów, zapobiegając ich wypadaniu.
Jakie inne właściwości ma czarnuszka?
Czarnuszka wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, chroni przed miażdżycą i kamieniami nerkowymi. Działa również na układ pokarmowy, minimalizując objawy refluksu i wrzodów żołądka. Jest także używana do leczenia cukrzycy, zapobiegania osteoporozie i ma działanie antydepresyjne.