

Ser koryciński z czarnuszką to jeden z tych serów, który cieszy się ogromną popularnością wśród naszych Klientów w Polsce i za granicą. Zawdzięcza to wyjątkowemu smakowi czarnuszki – dziś przedstawiamy Wam bliżej tę niesamowitą przyprawę.
Czarnuszka – dodatek do sera korycińskiego i nie tylko
Czarnuszka dodawana do serów korycińskich ma postać niewielkich czarnych ziarenek o smaku przypominającym kminek – dlatego nazywana jest niekiedy czarnym kminkiem. Można też spotkać się z określeniem „złoto faraonów”, które nadano jej, kiedy okazało się, że w grobowcu Tutenchamona znaleziono fiolkę z olejem z czarnuszki. Starożytni uważali tę roślinę za panaceum na wiele dolegliwości, a lecznicze właściwości zawartych w niej aktywnych biologicznie składników potwierdziło wiele współczesnych badań klinicznych.
Naukowcy wyliczyli, że jest ich ponad 100, wyróżniając na przykład:
- witaminy: A, B1, B3, B6, E, F,
- biotynę,
- związki mineralne: magnez, sód, potas, wapń, selen, cynki, żelazo,
- kwasy tłuszczowe różnych typów,
- białka,
- alkaloidy,
- fitosterole,
- fosfolipidy,
- fitosterole,
- saponiny,
- węglowodany,
- olejek eteryczny.
Mają one działanie ochronne, immunoprotekcyjne, antynowotworowe i antyoksydacyjne.
Właściwości czarnuszki doceniają alergicy, astmatycy, ci wszyscy, którzy zmagają się z obniżoną odpornością – szczególnie na przełomie sezonów, i obniżonym poziomem hemoglobiny we krwi, typowym dla anemii. Sprawdza się też w walce z bakteriami, wirusami i grzybami, między innymi tymi z rodzaju Candida Albicans. Czarnuszka radzi sobie także z pasożytami bytującymi w naszych organizmach, bezpiecznie mogą ją przyjmować dzieci.
Udowodniono, że czarnuszka wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i chroni przed rozwojem miażdżycy, a także kamieni nerkowych. Jej działanie obrębie układu pokarmowego obejmuje minimalizowanie objawów refluksu i wrzodów żołądka.
W dermatologii stosowana jest przy zmianach skórnych typu trądzikowego i łuszczycowego, zapalnego, grzybiczego, radzi sobie z wysypkami i oparzeniami słonecznymi. Poprawia stan włosów, zapobiegając wypadaniu. Poza tym, działa antycukrzycowo, przeciwdziała rozwojowi osteoporozy i koi układ nerwowy, wykazuje działanie antydepresyjne. Świetnie goi rany.
Podwójna moc: ser i czarnuszka
Ser koryciński z czarnuszką łączy w sobie walory zdrowotne czarnuszki i sera, będąc podwójnym źródłem białka, tłuszczy, wapnia, witamin, mikroelementów, czyli tego wszystkiego, co znajduje się w mleku. Czarnuszka nadaje serowi korycińskiemu lekko ostry smak – jeśli raz do spróbujesz, już zawsze będziesz potrafił go rozpoznać. Potrzebujesz więcej powodów, by sięgnąć po ser z Korycina z dodatkiem czarnuszki? Przeczytaj na naszym blogu inne artykuły, a na pewno poznasz kolejne zalety prezentowanych serów korycińskich.