

Samodzielne tworzenie sera jest dosyć czasochłonne, ale też stosunkowo proste, w dodatku przynosi wiele satysfakcji. Nawiązania do tradycyjnej staropolskiej kuchni to trend, który w ostatnim czasie zagościł w świecie kulinarnym. Coraz więcej osób odchodzi od kupowania niektórych produktów w sklepach, preferując samodzielne przygotowywanie ich zgodnie z tradycyjnymi przepisami. Własnoręcznie przygotowany ser nie zaskoczy żadnym składnikiem, którego pochodzenia nie znasz. Serowarstwo domowe to ciekawe i niebanalne hobby, pozwalające ciekawie spędzać czas w kuchni.
Zanim zaczniesz domowy wyrób serów…
Gdy zaczniesz zgłębiać temat domowego wyrobu serów będziesz zaskoczony, jak wiele rodzajów sera można przygotować we własnej kuchni. Mogą w niej powstać zarówno swojskie sery twarogowe i to już pewnie wiesz, natomiast warto pokusić się również o sery dojrzewające oraz pleśniowe. Wszystko, co będzie potrzebne do wykonania sera w domu można zawrzeć na niezbyt długiej liście.
- Nie trzeba od razu zaopatrywać się w drogie specjalistyczne akcesoria do serowarstwa.
- Sery własnego wyrobu mogą dojrzewać po prostu w lodówce, a większość potrzebnych akcesoriów znajdziesz w domu.
- Do wyrobu sera najczęściej używa się mleka krowiego, coraz bardziej lubiane są także sery kozie i owcze.
Co więc będzie potrzebne do samodzielnego zrobienia sera? W oparciu o nasze długoletnie doświadczenie, a także o hobbystyczne serowarstwo naszych Klientów przygotowaliśmy krótki niezbędnik.
Mleko, podpuszczka i kultury bakterii
Podział główny obejmuje dwie kategorie: składniki spożywcze oraz naczynia i akcesoria kuchenne. Składniki spożywcze powinny być świeże i w odpowiedniej temperaturze, ponieważ od tego w głównej mierze zależy powodzenie dalszych działań.
- Mleko – to składnik oczywisty. Wielu zwolenników serów twierdzi, że najlepiej, aby było to mleko wiejskie, jeżeli natomiast chcesz kupić mleko w sklepie, wybieraj takie z napisem „świeże” i z krótkim terminem przydatności do spożycia. Nie kupuj mleka UHT, tylko kieruj się do lodówki, w której znajdziesz mleko z krótkim terminem przydatności.
- Kultury bakterii – dzięki nim rozpocznie się proces fermentacji mleka. Jeśli chcesz zrobić ser koryciński, ten składnik nie będzie potrzebny.
- Podpuszczka – aby powstał ser, w mleku musi zacząć się proces koagulacji. Stanie się to właśnie dzięki podpuszczce. Mleko zacznie wówczas tworzyć skrzepy i serwatkę. Podpuszczkę tradycyjnie pozyskiwano z żołądków cielęcych, dziś bez trudu kupisz odpowiednio przygotowaną podpuszczkę w sklepie. Istnieją także roślinne alternatywy dla wegetarian. Do przygotowania miękkich, niedojrzewających serów wystarczy sok z cytryny lub ocet winny – to one zapoczątkują proces krzepnięcia mleka.
Tyle wystarczy, aby w ramach domowego wyrobu serów otrzymać ser o odpowiedniej konsystencji, smaku i trwałości. O naczyniach i akcesoriach nie trzeba się nadmiernie rozpisywać, zwykle potrzebne są:
- dwa garnki – do większego z nich wlewa się wodę, a następnie umieszcza się w niej mniejszy garnek z mlekiem, aby w ten sposób uniknąć przypalenia,
- termometr do kontrolowania temperatury mleka,
- precyzyjna waga kuchenna do odmierzania podpuszczki oraz kultur bakterii,
- chusta serowarska lub gaza,
- wałek potrzebny do prasowania sera w końcowym etapie, zamiast niego możesz użyć szklanej butelki.
Sama procedura tworzenia to często tajemnica serowarska danego gospodarstwa, lecz i w takim przypadku można znaleźć ogólnodostępne przepisy na ser, który w mniejszym lub większym stopniu będzie podobny do oryginału.
Domowe sery – spędzaj kreatywnie czas w kuchni
Przygotowanie sera we własnej kuchni nie jest procesem skomplikowanym. Przygodę z domowym serowarstwem można zacząć od tworzenia szybkich i prostych serów miękkich, które nie wymagają długiego dojrzewania. Jeśli domowy wyrób serów Ci się spodoba, z czasem odkryjesz własne pomysły i smaki, dzięki którym stworzysz sery z ulubionymi dodatkami, takimi jak zioła, pieprz, bazylia, czy suszone pomidory. W międzyczasie skuś się na gotowe sery oferowane przez regionalnych producentów. To również ubogaci Twoje zaplecze kulinarne i sprawi, że poznasz wiele ciekawych, często nieoczywistych połączeń.