Gdzie wykorzystać ser koryciński? Przepis na prawdziwy włoski makaron!

Spis treści


Włoska sztuka kulinarna jest jedną z najpopularniejszych w Europie. Do jej cech charakterystycznych zaliczamy przede wszystkim używanie dużej ilości warzyw i przypraw. Szczególnie mowa jest tutaj o oregano, pieprzu, tymianku oraz bazylii. Italia to także ciągnący się ser naturalny, który wydaje się uciekać poza okrąg pizzy, pomidory dojrzewające w sycylijskim słońcu oraz owoce morza. Jeśli zastanawiasz się nad tym, gdzie wykorzystać ser koryciński, przepis na prawdziwą, włoską pastę powinien Cię w pełni usatysfakcjonować!

Ser koryciński — przepis na doskonałe Spaghetti Carbonara

Spaghetti to po prostu rodzaj długiego makaronu, który stanowi swoistą podstawę dla tradycyjnych dań kuchni włoskiej. Najprostsze dania w tej części świata składają się właśnie z porcji ugotowanego makaronu, który polewany jest sosem — Carbonara to jeden z najbardziej popularnych.

Sos Carbonara został wymyślony w regionie rzymskim przez alianckich żołnierzy w czasie II Wojny Światowej. Przepis powstał dokładnie z tego, co wówczas znajdowało się w ich zasięgu — boczku, żółtek, sera (tradycyjnie owczego), parmezanu, oliwy, soli, pieprzu oraz makaronu. Przyrządzenie sosu jest dość proste. Wystarczy ugotować spaghetti, podsmażyć mięso, a następnie połączyć to wszystko wcześniej przygotowaną mieszanką rozbełtanych żółtek, serów i przypraw. Zamiast mielonego pieprzu, warto użyć sera z pieprzem. Całość można ozdobić listkami świeżej bazylii.

Cannelloni z sosem pomidorowym i serem korycińskim

W jakim daniu będzie świetnie komponował się ser koryciński? Przepis na włoskie Cannelloni stanowi doskonałą odpowiedź na to pytanie! Do stworzenia tej pysznej potrawy należy przygotować:

  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego),
  • makaron Cannelloni,
  • 1 jajko
  • 3-4 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 średniej wielkości, pokrojone cebule,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeża bazylia,
  • 2 puszki pomidorów bez skórki.

Mięso należy przełożyć do miski, dodać przyprawy i wbić jajko. Całość wymieszać. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebule. Gdy nabiorą złocistej barwy, dorzucamy mięso. Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut.

W osobnym garnku przygotowujemy sos pomidorowy. Na oliwie podsmażamy czosnek i cebulę. Później dodajemy bazylię i pomidory z puszki. Tak przygotowany sos miksujemy blenderem na gładką masę — połowę dodajemy do mięsa, a połowę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Makaron faszerujemy mięsem i układamy je w tym samy naczyniu. Na końcu wszystko posypujemy grubą warstwą sera korycińskiego. Przepis jest bardzo prosty, a danie pyszne i wykwintne. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i pieczemy przez 35 minut.

Ser koryciński naturalny domowy

Makaron z cukinią i serem naturalnym

Kuchnia włoska jest doceniana przede wszystkim przez wzgląd na swoją prostotę. Ciekawym i bardzo szybkim pomysłem na obiad może być makaron podany ze świeżą cukinią i serem naturalnym. To kolejny przykład dania, gdzie z powodzeniem może zostać wykorzystany ser koryciński. Przepis jest niezwykle łatwy, a efekt wykonanej pracy z pewnością zostanie doceniony nawet przez największych smakoszy.

Wystarczy ugotować dowolny makaron (poleca się np. ten typu penne) i dodać do niego wcześniej pokrojony ser oraz cukinię. I… to wszystko! Całość wymieszać i podawać ze świeżymi pomidorami oraz bazylią.

Istnieje wiele potraw, w których warto użyć sera korycińskiego. Przepis na wykwitną potrawę nie musi być szczególnie trudny. Czasami warto kierować się włoską zasadą, która zakłada, że najlepszy obiad to ten, który składa się z maksymalnie 5 składników.

Warto przeczytać: Czym wyróżniają się sery korycińskie na tle konkurencji?


Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania Spaghetti Carbonara z serem korycińskim?

Podstawowe składniki to spaghetti, boczek, żółtka, ser koryciński z pieprzem, parmezan, oliwa, sól, pieprz i świeża bazylia.

Jak przygotować Cannelloni z sosem pomidorowym i serem korycińskim?

Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz mięsa mielonego, makaronu Cannelloni, jajka, czosnku, masła, cebuli, oliwy, soli, pieprzu, świeżej bazylii oraz pomidorów z puszki. Mięso należy wymieszać z przyprawami i jajkiem, a następnie faszerować nim makaron, pokrywając wszystko sosem pomidorowym i grubą warstwą sera korycińskiego.

Jaki jest sposób na szybki obiad z makaronem, cukinią i serem korycińskim?

Ugotuj makaron i dodaj do niego pokrojony ser oraz cukinię. Podawaj z świeżymi pomidorami i bazylią dla lepszego smaku.

Dlaczego warto wybrać ser koryciński do włoskich potraw?

Ser koryciński dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi doskonale komponuje się z włoskimi daniami, dodając im charakteru.

Gdzie można zakupić ser koryciński?

Ser koryciński dostępny jest w wybranych sklepach z lokalnymi produktami oraz w internetowych sklepach serowarskich.

keyboard_arrow_up