

Pamiętasz słoneczne, lipcowe dni podczas wakacji na wsi? Smak lokalnych specjałów, być może sera korycińskiego, dojrzałych pomidorów i ziół z babcinego ogrodu? Te smaki nie odeszły bezpowrotnie, możesz do nich w każdej chwili wrócić próbując polskich, regionalnych produktów – chleba, warzyw, miodów, nabiału.
Zainteresowanie lokalnymi wyrobami i slow foodem wśród Polaków jest wciąż silne. Od kilku lat coraz częściej wracamy do korzeni wybierając jedzenie, które znamy i producentów, którym ufamy. Miłośnicy produktów mlecznych i wegetarianie często wybierają sery domowe np. sery z Korycina. Sery korycińskie są bardzo lubiane. Znajdziesz je nie tylko na sklepowych półkach, ale również jako istotne składniki dań serwowanych w lokalnych restauracjach.
Ser koryciński i jego zasłużona popularność
Koryciński ser to produkt wyróżniający się wysoką jakością. Jest on produkowany z mleka niepasteryzowanego najwyższej klasy. To dobra podstawa karty dań wegetariańskich – w procesie produkcji nie wykorzystuje się podpuszczki cielęcej, a mikrobiologiczną.
Do wzrastającej popularności tego sera przyczynia się mnogość dostępnych w sklepach opcji i wariantów smakowych. Jest w czym wybierać! Oprócz tradycyjnego, śmietankowego sera, można wzbogacić swoje dania serem korycińskim z czarnuszką, miętą czy papryką. Popularne są również sery korycińskie z dodatkiem kozieradki i orzechów.
Przepis na domowy ser – sprawdź, czy to się opłaca
Produkcja serów korycińskich jest bardzo pracochłonna. Wymaga zdobycia odpowiedniego mleka i wygospodarowanie kilku, kilkunastu dni na przejście wszystkich etapów ujętych w oryginalnym przepisie. Jeśli decydujesz się zrobić samodzielnie podobny ser swojski, pamiętaj o kilku ważnych zasadach:
- wybierz mleko niepasteryzowane, dostępne w hipermarketach; mleka w kartonach lub butelkach nie nadają się do produkcji sera, ponieważ zachodzi w nich proces krzepnięcia;
- zadbaj o zdrowe dodatki, wzbogać ser ziołami – domowy ser swojski znacznie zyska na smaku, jeśli dodasz do niego zioła czy suszone pomidory; dodaj je pod koniec procesu warzenia sera, lub obsyp nim gomółkę już po leżakowaniu;
- przechowuj go prawidłowo – ser, aby dojrzewać, musi mieć czas i niską temperaturę oraz dopływ powietrza; nie zamykaj go w szczelnych pudełkach.
Najpewniejszym źródłem jest jednak zawsze zaufany i doświadczony producent.
Wybierz ser najwyższej jakości, zachwyć się naturalnym smakiem
Wyrób niskiej jakości, tworzony z przypadkowych receptur, przechowywany w nieprawidłowych warunkach nie będzie zachwycał smakiem. Aby poznać smak prawdziwych serów podlaskich wybierz produkty od sprawdzonych producentów. Małe, tradycyjne gospodarstwa dbają o to by trzymać się procesu tradycyjnej produkcji i nie wzbogacają serów zbędnymi dodatkami – konserwantami, sztucznymi substancjami poprawiającymi smak czy zapach. Jeśli nie masz w pobliżu serowarni, której możesz zaufać, rozważ zakupy przez Internet. Sery zostaną dostarczone szybko, prosto z Podlasia, z gwarancją jakości i prawdziwości produktów. Wybierając sprawdzonego producenta sera korycińskiego nie musisz się martwić o przesyłkę. Sklep zabezpieczy sery przed temperaturą i wysychaniem.
Warto przeczytać: Jak zrobić domowy ser z suszonymi pomidorami