Producent serów o kulisach serowarstwa

Spis treści


Walory smakowe wyborów serowarskich są zależne od wielu czynników, o czym najlepiej wie producent serów domowych. Znaczenie ma to, jakie mleko zostało wykorzystane podczas produkcji oraz fakt jego ewentualnej pasteryzacji. Istotny jest także czas leżakowania serów — im jest on dłuższy, tym ser staje się bardziej wyrazisty w smaku. Ważne również, w jakim czasie ser powstał. W okresie od wiosny do jesieni krowy w gospodarstwach żywią się trawą, zimą zaś ich dieta składa się głównie z siana — pożywienie zwierząt wpływa na jakość mleka, a później na smak powstałego sera. O czym jeszcze warto wiedzieć, jeśli chodzi o kulisy serowarstwa?

O konserwantach z punktu widzenia producenta serów domowych

Producentowi serów często zadawane są pytania o to, czy w produktach spożywczych, jakie marka posiada w swojej ofercie, są konserwanty. Wielu producentów ich używa, ale warto wspomnieć, że nie zawsze jest to jednoznaczne ze szkodliwością określonych produktów. Sedno sprawy tkwi w korzystaniu jedynie z dodatków, które są w pełni naturalne. Sery korycińskie „Swojskie” produkuje się bez sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku. Substancją konserwującą jest sól kuchenna oraz przyprawy. Mają one znaczenie dla wydobycia walorów kulinarnych oraz przedłużenia czasu przydatności do spożycia.

Istnieją konkretne wytyczne dotyczące tego, w jaki sposób należy przechowywać sery korycińskie. Konsumenci stosujący się do tych zaleceń mogą cieszyć się świeżością produktów nawet po upływie kilku miesięcy od daty zakupu. Warto jednak pamiętać, że ser nigdy nie będzie taki sam jak w chwili zamówienia. Okres dojrzewania może mieć znaczące znaczenie dla zamiany:

  • smaku — czas wpływa na jego intensywność,
  • zapachu, najczęściej jest tak, że im dłużej ser dojrzewa, tym mniej przyjemna jest jego woń. Na szczęście smak zwykle zyskuje na jakości,
  • konsystencji, w zależności od tego, z jakim gatunkiem sera mamy do czynienia, może stać się on bardziej miękki lub twardy.

Sery dojrzewające są w stanie podbić kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych osób. Kosztując takich wyrobów można przeżyć niezwykłą podróż kulinarną i wyrobić sobie opinię na temat określonej gamy serów, jeśli chodzi o ich smak.

Producent serów korycińskich naturalnych

Ser koryciński, czyli jaki?

Wszystkie sery korycińskie z powodzeniem mogą być nazywane swojskimi, ponieważ podstawą ich produkcji są tradycyjne metody. Omawiane produkty spożywcze stanowią odmianę żółtego sera podpuszczkowego dojrzewającego, która wytwarzana jest na Podlasiu. Sery mają kształt kuli o wadze 3 kg, a ich zewnętrza strona jest lekko pomarszczona. Wewnątrz przypominają gąbkę — ich sprężystość zwiększa się wraz z czasem leżakowania. Okres ten odpowiada za tzw. dojrzewanie serów, czyli to, jak bardzo intensywny jest ich zapach oraz nuta smakowa.

Na uwagę zasługuje również, z jakiego mleka wytwarzane są sery korycińskie. Pochodzi ono od krów, które są hodowane w gospodarstwie producenta. Zwierzęta żywią się nie tylko paszą, ale także trawą i sianem. Istotne jest również, że mleko nie jest poddawane pasteryzacji na żadnym etapie produkcji, a jeden kilogram sera powstaje z 10 litrów mleka. Każda z wymienionych powyżej kwestii ma odzwierciedlenie w wysokiej jakości powstałych wyrobów. Producent sera korycińskiego dokłada także starań, aby Klienci mogli wybierać spośród szerokiej gamy smaków. Ciekawymi propozycjami jest np. ser z kozieradką lub z miętą. Interesujący jest także ser z orzechami, borowikami lub żurawiną oraz pozostałe.

Możliwe, że słyszeliście Państwo o niejednym producencie serów domowych z Korycina zaskarbił sobie zaufanie wielu konsumentów. Produkty pochodzące z danej oferty charakteryzują się wtedy naturalnością i doskonałym smakiem.

Warto przeczytać: Ser koryciński — gdzie kupić i czym wyróżnia się na tle konkurencji?


Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi

Czy sery korycińskie zawierają sztuczne konserwanty?

Sery korycińskie są produkowane bez sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku. Jako substancje konserwujące używane są sól kuchenna i przyprawy.

Jakie mleko jest wykorzystywane do produkcji serów korycińskich?

Mleko pochodzi od krów hodowanych w gospodarstwie producenta, które żywią się paszą, trawą i sianem. Mleko nie jest pasteryzowane na żadnym etapie produkcji.

Jak długo trwa proces dojrzewania serów korycińskich?

Czas dojrzewania wpływa na intensywność smaku, zapachu i konsystencji sera. Dojrzewające sery mogą zmieniać swoje właściwości nawet przez kilka miesięcy.

Jak przechowywać sery korycińskie, aby zachowały świeżość?

Są konkretne wytyczne dotyczące przechowywania, dzięki którym sery mogą zachować świeżość przez długi czas. Kluczowe jest stosowanie się do zaleceń producenta.

Jakie są unikatowe smaki serów korycińskich?

W ofercie znajdują się sery z dodatkami takimi jak kozieradka, mięta, orzechy, borowiki czy żurawina, które wyróżniają się na tle innych produktów.

keyboard_arrow_up