

Oscypek serwowany na gorąco, prosto z grilla z konfiturą z żurawiny to smak przez wiele osób kojarzony z wakacjami i weekendowymi wypadami w góry. Kojarzony i uwielbiany! Rzeczywiście słony smak sera świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, najpopularniejszym z nich jest właśnie żurawina.
Jeśli ważna jest dla Ciebie naturalność i cenisz sobie lokalne wyroby, możesz spróbować sił w kuchni tworząc własne dodatki do sera. Będą stanowiły świetne uzupełnienie i sprawią Ci wiele radości podczas produkcji. Na przykład przygotowana samodzielnie konfitura smakuje wyśmienicie. Jeżeli natomiast żurawina ma być zawarta w strukturze sera, taką wersję znajdziesz u lokalnych producentów z Podlasia – jedna z opcji to koryciński ser z żurawiną.
Przepis na domową konfiturę do sera
Jeśli masz nieco wolnego czasu i chcesz rozwijać swoje kulinarne umiejętności, możesz przeznaczyć ten czas na przygotowanie żurawiny do sera samodzielnie. Wymaga to odrobinę pracy, ale nie jest bardzo angażujące. Co będzie potrzebne?
- Żurawina – możesz kupić świeżą, pamiętaj by ją wcześniej umieścić w lodówce dla lepszego smaku konfitury. Możesz też wybrać mrożoną. Na dwa słoiczki wystarczy około pół kilograma owoców.
- Jabłko – wybierz winne, będzie pasować do sera.
- Cytryna – wyciśnij z niej sok oraz zetrzyj skórkę, konfitura będzie aromatyczna i kwaśna.
- Cukier – wystarczy około 200 g, możesz dodać go mniej, jeśli zamierzasz długo gotować owoce.
- Woda – podlewaj nią konfiturę w ramach potrzeby, aby rozrzedzić gotowy produkt i przyspieszyć gotowanie.
Przygotowane składniki połącz w garnku z grubym dnem. Konfiturę gotuj od godziny do około dwóch, stale ją mieszając i obserwując jej konsystencję. Gotową przełóż do słoiczków i poddaj pasteryzacji. O takiej konfiturze wykonanej i zapakowanej w ozdobne słoiczki można pomyśleć również jako o formie uroczego upominku – podobno wtedy smakuje jeszcze lepiej!
Tylko oscypek? Kulinarna podróż za serem z żurawiną z Podlasia
Serowi z żurawiną warto przyjrzeć się bliżej – smak żurawiny pasuje tutaj idealnie. To połączenie smaków możesz odtworzyć w rożnych wydaniach, również komponując konfiturę z serami korycińskimi czy wybierając już te sery, które zawierają suszone owoce. Taki wybór to doskonała propozycja dla osób, które chcą zachować szczupłą sylwetkę lub stawiają na produkty delikatne i lekkostrawne. Dla wszystkich tych osób dobrym rozwiązaniem będzie wybór sera korycińskiego – mniej tłustego i nie tak mocno słonego, jak sery długo dojrzewające.
Ser z żurawiną smakuje świetnie, a lokalni producenci zapewniają dodatkowo znacznie szerszy wybór smaków i serów z dodatkami. Zamawiając u nich możesz wybrać sery z listkami mięty, ser z czarnuszką, wzbogacony tłuczonym pieprzem czy kminkiem. Taka serowa przeplatanka to sposób, aby korycińskie przysmaki kojarzyły się z zawsze z bogactwem wyboru, a nie z rutyną.
Wyjątkowość sera z żurawiną potwierdzona przez smakoszy
Współczesne serowarstwo łączy w sobie tradycję i nowoczesność, ponieważ bazuje na dawnych recepturach, nie ogranicza się przy tym w doborze dodatków. W serze z żurawiną znajdziesz pełnię smaku, jego wielowymiarowość, a charakterystyczne czerwone cętki stanowić będą dopełnienie całości.
Warto przeczytać: Co wybierzesz: delikatny ser z czarnuszką czy ostre sery dojrzewające?