Ser z żurawiną – kulinarne szlagiery w Twojej kuchni

Spis treści


Oscypek serwowany na gorąco, prosto z grilla z konfiturą z żurawiny to smak przez wiele osób kojarzony z wakacjami i weekendowymi wypadami w góry. Kojarzony i uwielbiany! Rzeczywiście słony smak sera świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, najpopularniejszym z nich jest właśnie żurawina.

Jeśli ważna jest dla Ciebie naturalność i cenisz sobie lokalne wyroby, możesz spróbować sił w kuchni tworząc własne dodatki do sera. Będą stanowiły świetne uzupełnienie i sprawią Ci wiele radości podczas produkcji. Na przykład przygotowana samodzielnie konfitura smakuje wyśmienicie. Jeżeli natomiast żurawina ma być zawarta w strukturze sera, taką wersję znajdziesz u lokalnych producentów z Podlasia – jedna z opcji to koryciński ser z żurawiną.

Przepis na domową konfiturę do sera

Jeśli masz nieco wolnego czasu i chcesz rozwijać swoje kulinarne umiejętności, możesz przeznaczyć ten czas na przygotowanie żurawiny do sera samodzielnie. Wymaga to odrobinę pracy, ale nie jest bardzo angażujące. Co będzie potrzebne?

  • Żurawina – możesz kupić świeżą, pamiętaj by ją wcześniej umieścić w lodówce dla lepszego smaku konfitury. Możesz też wybrać mrożoną. Na dwa słoiczki wystarczy około pół kilograma owoców.
  • Jabłko – wybierz winne, będzie pasować do sera.
  • Cytryna – wyciśnij z niej sok oraz zetrzyj skórkę, konfitura będzie aromatyczna i kwaśna.
  • Cukier – wystarczy około 200 g, możesz dodać go mniej, jeśli zamierzasz długo gotować owoce.
  • Woda – podlewaj nią konfiturę w ramach potrzeby, aby rozrzedzić gotowy produkt i przyspieszyć gotowanie.

Przygotowane składniki połącz w garnku z grubym dnem. Konfiturę gotuj od godziny do około dwóch, stale ją mieszając i obserwując jej konsystencję. Gotową przełóż do słoiczków i poddaj pasteryzacji. O takiej konfiturze wykonanej i zapakowanej w ozdobne słoiczki można pomyśleć również jako o formie uroczego upominku – podobno wtedy smakuje jeszcze lepiej!

Tylko oscypek? Kulinarna podróż za serem z żurawiną z Podlasia

Serowi z żurawiną warto przyjrzeć się bliżej – smak żurawiny pasuje tutaj idealnie. To połączenie smaków możesz odtworzyć w rożnych wydaniach, również komponując konfiturę z serami korycińskimi czy wybierając już te sery, które zawierają suszone owoce. Taki wybór to doskonała propozycja dla osób, które chcą zachować szczupłą sylwetkę lub stawiają na produkty delikatne i lekkostrawne. Dla wszystkich tych osób dobrym rozwiązaniem będzie wybór sera korycińskiego – mniej tłustego i nie tak mocno słonego, jak sery długo dojrzewające.

Ser z żurawiną smakuje świetnie, a lokalni producenci zapewniają dodatkowo znacznie szerszy wybór smaków i serów z dodatkami. Zamawiając u nich możesz wybrać sery z listkami mięty, ser z czarnuszką, wzbogacony tłuczonym pieprzem czy kminkiem. Taka serowa przeplatanka to sposób, aby korycińskie przysmaki kojarzyły się z zawsze z bogactwem wyboru, a nie z rutyną.

Składniki na koryciński ser z żurawiną

Wyjątkowość sera z żurawiną potwierdzona przez smakoszy

Współczesne serowarstwo łączy w sobie tradycję i nowoczesność, ponieważ bazuje na dawnych recepturach, nie ogranicza się przy tym w doborze dodatków. W serze z żurawiną znajdziesz pełnię smaku, jego wielowymiarowość, a charakterystyczne czerwone cętki stanowić będą dopełnienie całości.

Warto przeczytać: Co wybierzesz: delikatny ser z czarnuszką czy ostre sery dojrzewające?


Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi

Jakie są korzyści zdrowotne jedzenia sera z żurawiną?

Ser z żurawiną łączy w sobie wartości odżywcze sera i owoców, dostarczając białka, wapnia oraz antyoksydantów z żurawiny, co może wspierać zdrowie układu krwionośnego i odpornościowego.

Czy ser z żurawiną jest dobrym wyborem dla osób na diecie?

Tak, ser z żurawiną może być dobrym wyborem dla osób na diecie, ponieważ jest mniej tłusty niż wiele innych serów dojrzewających, co czyni go lekkostrawnym i odpowiednim dla osób dbających o linię.

Jakie inne smaki serów oferuje Serowar Podlaski?

Oprócz sera z żurawiną, oferują sery z dodatkami takimi jak mięta, czarnuszka, pieprz tłuczony czy kminek, zapewniając bogactwo wyboru i niepowtarzalne połączenia smaków.

Jak najlepiej przechowywać ser z żurawiną?

Ser z żurawiną najlepiej przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachować jego świeżość i aromat.

Gdzie można kupić ser z żurawiną od Serowar Podlaski?

Ser z żurawiną można kupić bezpośrednio u lokalnych producentów w Podlasiu, w sklepie internetowym Serowar Podlaski, a także w wybranych delikatesach i sklepach z regionalnymi produktami.

keyboard_arrow_up