Serowarstwo, czyli produkcja sera z pasji

Spis treści


Serowarstwo to dział mleczarstwa, który obejmuje wszystko, co jest bezpośrednio związane z produkcją serów. Surowcem, który stanowi podstawę do wyrobu tych produktów, jest mleko. Może pochodzić ono od samic różnych zwierząt hodowanych — np. krów, kóz, bawołów lub jaków. Smak sera może różnić się ze względu na wiele czynników, na przykład zależnie od tego, jakiego mleka użyto do produkcji, czy zostało ono poddane pasteryzacji, jakie dodatki wykorzystano do wzbogacenia smaku i ile wynosił okres leżakowania sera. W przypadku serów korycińskich duże znaczenie ma sama metoda ich wytwarzania. Domowa receptura znana jest jedynie lokalnym producentom działającym na terenie Podlasia.

Serowarstwo — czym charakteryzują się różne mleka?

W serowarstwie najczęściej wykorzystuje się mleko, które pochodzi od krów. Jest ono lekko słodkie i bardzo delikatne. Wielu uważa je za najbardziej neutralną ze wszystkich dostępnych opcji.

Mleko bawolic jest porównywalne do krowiego, jednak z łatwością można wyczuć w nim orzechową nutę smakową. Z kolei mleko owiec cechuje się tym, że jest znacznie słodsze od wymienionych wcześniej. Najbardziej specyficznym mlekiem jest to, które dają kozy. Posada ono bardzo silny aromat, który nie odpowiada wszystkim konsumentom. Każde mleko ma swój własny, charakterystyczny smak i zapach. Do tworzenia serów korycińskich stosowane jest mleko krowie.

Najsłynniejsze odmiany sera na świecie

Serowarstwo jest dobrze rozwiniętą dzieciną mleczarstwa. Istnieje wiele gatunków sera, które cieszą się popularnością w poszczególnych krajach Europy oraz na innych kontynentach. Prym wśród nich wiodą sery pleśniowe, camembert i brie, a także długodojrzewający cheddar. Niemal każde państwo na świecie może poszczycić się swojskim faworytem. Zdaniem wielu w przypadku Polski w roli tej spełnić by się mogły sery podlaskie. Jak sytuacja ta prezentuje się w innych krajach?

  • Cheddar to ser o żółto-pomarańczowej barwie i twardej, bardzo kruchej strukturze. Produkuje się go z krowiego mleka. Najchętniej jedzony jest przez mieszkańców Wielkiej Brytanii, gdzie występuje zarówno jako dodatek do ciepłych dań obiadowych, jak tez przekąska.
  • Brunost to z kolei przysmak rodem ze Skandynawii. Jego cechą charakterystyczną jest bardzo słodki smak. Ser ten dosłownie rozpływa się w ustach. Niektórzy porównują jego smak do cukierków toffi. W północnej części Europy brunost jest jednym z najczęściej wykorzystywanych dodatków do naleśników i gofrów.
  • Gorgonzola to kolejna chluba serowarstwa, która zasługuje na odrobinę uwagi. Ser ten nazywany jest lazurowym, przez wzgląd na obecność niebieskim plam na swojej strukturze. Jego kremowa konsystencja i ostro-słodki smak zdobyły uznanie na całym globie. Gorgonzola to popularny dodatek do pizzy, makaronów oraz mięs pieczonych z jabłkami lub gruszkami.
  • Halloumi – ojczyzną tego sera jest Cypr (niektórzy są zdania, że Grecja). To bardzo słona propozycja, której podstawą do produkcji jest owcze mleko. Tradycyjne przepisy zakładają konieczność dodania odrobiny mięty podczas produkcji. Halloumi doskonale sprawdzi się podczas smażenia, grillowania lub w formie dodatku do letnich sałatek.

Na uwagę zasługują również nieco prostsze propozycje, lecz te charakterystyczne często znajdują miejsce na stołach smakoszy.

Serowarstwo w Korycinie sztuką

O serowarstwie pod kątem regionalnych upodobań

Rozwój serowarstwa ma miejsce niemal w każdym zakątku świata. Można zauważyć to również na naszym rodzimym rynku. Leżakujące sery „Swojskie” produkowane na Podlasiu są wytwarzane z użyciem tradycyjnych metod. Dbamy, aby Klienci mieli dostęp do wielu smaków — dlatego też w ofercie znajduje się ponad 30 różnych wersji sera. Jako najciekawsze z nich można wymienić np. ser z pieprzem, miętą, borowikami lub czarnuszką.

Warto przeczytać: Producent serów o kulisach serowarstwa


Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi

Co jest surowcem do produkcji serów?

Surowcem do produkcji serów jest mleko, które może pochodzić od różnych zwierząt, takich jak krowy, kozy, bawoły lub jaków. Smak i cechy sera zależą od wielu czynników, takich jak rodzaj mleka, czy było pasteryzowane, jakie dodatki zastosowano oraz okres leżakowania.

Jakie mleko jest najczęściej wykorzystywane w serowarstwie?

Najczęściej w serowarstwie wykorzystuje się mleko krowie, uznawane za najbardziej neutralne. Inne rodzaje mleka, jak bawolicze, owcze czy kozie, również znajdują zastosowanie, różniąc się smakiem i aromatem.

Jakie są najpopularniejsze odmiany serów na świecie?

Wśród najpopularniejszych odmian serów na świecie znajdują się sery pleśniowe, camembert, brie i cheddar. Każdy kraj ma swoje regionalne specjały, jak cheddar w Wielkiej Brytanii czy gorgonzola znana na całym świecie.

Jakie sery produkowane są na Podlasiu?

Na Podlasiu produkowane są tradycyjne sery “Swojskie”, charakteryzujące się różnorodnością smaków dzięki dodatkom takim jak pieprz, mięta, borowiki czy czarnuszka. Produkowane są one zgodnie z lokalnymi, tradycyjnymi metodami.

Jakie znaczenie ma metoda produkcji dla smaku sera?

Metoda produkcji ma kluczowe znaczenie dla smaku i cech charakterystycznych sera. Tradycyjne metody, stosowane np. w produkcji serów podlaskich, opierają się na domowej recepturze i lokalnych składnikach, co przekłada się na unikalny smak serów.

keyboard_arrow_up